Agencija za zaštitu osobnih podataka RH organizirala je u srijedu u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem (HKS), stručni skup „GDPR – Novi izazovi i veće odgovornosti pri zaštiti podataka u znanstveno istraživačkom radu“, na kojem je istaknuto da pojedinci trebaju imati nadzor nad vlastitim osobnim podacima.

Na skupu, održanom na HKS-u u Zagrebu, govorili su izaslanik predsjednika Vlade Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, Anto Rajkovača, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i dr. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, priopćeno je iz AZOP-a.

Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) veliki je izazov za cjelokupno društvo jer je riječ  o  sveobuhvatnom zakonodavnom okviru za zaštitu podataka koji je usvojen nakon dugogodišnjih konzultacija i pregovora u kojima su sudjelovali Europska komisija, Europski parlament i Vijeće Europe. Uredba (GDPR) će se izravno primjenjivati u svim državama članicama EU, pa tako i u Republici Hrvatskoj, od 25. svibnja 2018. godine, navode iz AZOP-a.

Državni tajnik Gršić istaknuo je na skupu kako je tehnologija preobrazila i gospodarstvo i društveni život, te olakšavala slobodan protok osobnih podataka u EU i međunarodnim organizacijama, ali, dodao je, pri tom bi trebala osigurati i visoku razinu zaštite osobnih podataka.

Pojedinci trebaju imati nadzor nad vlastitim osobnim podacima, a osobito je važno, u tom kontekstu, omogućiti pravnu i praktičnu sigurnost pojedinaca, gospodarskih subjekata i tijela javne vlasti, rekao je.

„Za razvoj je potreban čvrst i usklađeniji okvir za zaštitu podataka na razini cijele Europske unije, a koji se temelji na odlučnoj provedbi s osobitim naglaskom na važnost stvaranja povjerenja koje će omogućiti razvoj digitalne ekonomije na čitavom unutarnjem tržištu EU. Da bi puna primjena zaživjela potrebno je pripremiti se i uskladiti svoje poslovanje kao i druge aktivnosti s odredbama Uredbe”, kazao je Gršić.

Ravnatelj AZOP-a Rajkovača naglasio je kako Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR), čija primjena počinje od 25. svibnja 2018. u državama članicama EU, nije prijetnja, već  prilika koja omogućava unaprjeđenje poslovanja.

Kako bi se svi pripremili za ovaj novi univerzalni materijalni propis potrebna je prije svega suradnja među različitim dionicima društva i međusobna podrška, upozorio je ravnatelj AZOP-a, dodavši kako dolazi do “značajnih promjena u sustavu zaštite osobnih podataka.

Predavači na Stručnom skupu bili su, osim djelatnika Agencije za zaštitu osobnih podataka, docent Tihomir Katulić i docentica Sunčana Roksandić Vidlička sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, prof. Vedran Katavić sa zagrebačkog Medicinskog fakulteta i prof. Zvonimir Koporc s Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Na Stručnom skupu govorilo se o najvažnijim i najizazovnijim zahtjevima koje Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) donosi Republici Hrvatskoj i EU u cjelini, navode iz AZOP-a.

Komentiraj

FOTO:hina
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.