Azimov: “Plenković i Milanović su realisti, shvaćaju da je Rusija važna”

Andrej Plenković i Zoran Milanović su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici, izjavio je u posljednjem intervjuu za hrvatske medije, koji je dao HRT-u, dosadašnji ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov. On se ovih dana vratio u Moskvu, a naslijedio ga je Andrej Aleksejevič Nesterenko, koji je u Hrvatsku došao iz Crne Gore, Novog ruskog veleposlanika Azimov opisuje kao “vrlo iskusnog i sposobnog diplomata”.

“Želimo mir, stabilnost i sigurnost u vašoj regijii. Spremni smo aktivno surađivati i sa SAD-om i s Europskom unijom na učvršćivanju mira i na učvršćivanju političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini te u sprečavanju nacionalističkih snaga”, kazao je Azimov, koji smatra kako je budućnost Balkana u dobrim odnosima sa svim državama – s EU-om, SAD-om i s Rusijom.

Rusko veleposlanstvo i ruski dipomati nikad nisu u Hrvatskoj radili protiv hrvatskih interesa, kazao je Azimov. “Naprotiv, ovdje nam je zadatak i pomagati Hrvatskoj u jačanju njezine sigurnosti i stabilnosti, poručio je i dodao kako je bilo vremena “kad nismo bili prijatelji, ali mislim da moramo okrenuti tu stranicu”.

Azimov je kazao kako Rusija ne smatra da je LNG terminal na Krku konkurencija ruskom plinu. “Mi ni u kojem slučaju ne namećemo svoj plin Hrvatskoj i ni u kojoj mjeri ne smatramo da Rusija tu nameće monopol. Molim lijepo, to je poštena i slobodna konkurencija. Ako ima drugih zemalja koje su spremne isporučivati plin po nižim cijenama, mi smo spremni”. Za Moskvu, kazao je, isporuke plina i nafte nisu istrument politike i nametanja interesa.

Komentirao je svojedobni prijedlog Andreja Plenkovića, dok još nije bio hrvatski premijer, da Ukrajina iskoristi hrvatsko iskustvo mirne reintegracije kako bi pod svoj ustavni poredak vratila odmetnute regije na granici s Rusijom. “Hrvatski premijer provodi politiku EU. Ali istodobno smatram da je u posljednje vrijeme taj otklon u stavu prema Ukrajini vašega premijera postao malo manji, prizemljeniji, jer je očito da je Rusija naklonjena tomu da u punoj mjeri obnovi svoje odnose s Ukrajinom”, kazao je Azimov.

“I Plenković i Milanović štite nacionalne interese Hrvatske. Zalažu se za razvoj odnosa Hrvatske i s Europskom unijom, i sa Sjedinjenim Državama, i s Ruskom Federacijom. Ja nisam pravio neku razliku između njihovih politika. Oni su realisti. Shvaćaju da će ruski faktor uvijek biti prisutan i važan u hrvatskoj vanjskoj politici”, kazao je dosadašnji ruski veleposlanik u Hrvatskoj.

Komentiraj