Azija proživljava ekstreman toplinski val uzrokovan klimatskim promjenama

Autor:

epa10578525 An Indian street vendor sells mango sarbat on a sidewalk during a hot afternoon in Kolkata, India, 18 April 2023. Bengal's maximum temperature reaches 41 degree celcious this summer. The summer, or pre-monsoon season, occurs from March to July in eastern India, with the highest daytime temperatures ranging from 38 to 45 degrees Celsius.  EPA/PIYAL ADHIKARY

EPA/PIYAL ADHIKARY

Tajlandske vlasti u subotu su upozorile stanovnike u velikim dijelovima zemlje, uključujući glavni grad Bangkok u kojemu je izmjereno 54 stupnja Celzija, da izbjegavaju izlaske zbog ekstremne vrućine. 

Ovaj mjesec veliki dijelovi Azije izvješćuju o ekstremnoj vrućini, s rekordnim temperaturama u nekim zemljama.  U Bangladešu i dijelovima Indije, zbog velikih vrućina porasla je potrošnja struje, što rezultira prekidima opskrbe i nestašicom struje za milijune ljudi. U Bangkoku je temperatura dosegla rekordnih 54 stupnja Celzijevih u okrugu Bangna u subotu, prema meteorološkom zavodu.

Vlasti stoga upozoravaju stanovnike da izbjegavaju aktivnosti na otvorenom i budu svjesni opasnosti od toplinskog udara.

“Ponekad se sklonim između 7-11 u trgovinu … da pobjegnem od vrućine”, rekla je Amporn Supasert, prodavačica piletine na žaru u Bankoku.

Tajlandsko ministarstvo za sprečavanje i ublažavanje katastrofa priopćilo je da će u subotu temperature prelaziti 40 stupnjeva Celzijevih u najmanje 29 pokrajina. Nedavne ekstremne vrućine srušile su rekorde u potrošnji električne energije, a zemlja je 6. travnja potrošila više od 39.000 megawatta. Time je premašen prijašnji rekord od 32.000 megawatta u travnju prošle godine, rekao je vladin glasnogovornik Anucha Burapachaisri.

“Ono što se upravo sada događa prouzročeno je klimatskim promjenama, utjecajem abnormalnog vremena i fenomenom koji se zove ekstremno vrijeme”, rekla je Mathinee Yucharoen, istraživačica obalne oceanografije i klimatskih promjena na Sveučilištu Prince of Songkhla za Reuters.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.