Autor ‘Kluba boraca’ nije bio oduševljen krajem Fincherove adaptacije

Autor knjige ‘Klub boraca’ Chuck Palahnuik otkrio je što mu se nije svidjelo u filmskoj adaptaciji Davida Finchera iz 1999. godine, s Edwardom Nortonom i Bradom Pittom u glavnim ulogama.

“Nisam bio veliki obožavatelj tempirane bombe, tog sata koji odbrojava pred kraj. A scenarist Jim Uhls ga je ubacio jer očito postoji takva metafora, a ja sam počeo prihvaćati da je to metafora”, otkrio je.

U završnim scenama Kluba boraca, Pripovjedač (Norton) pokušava razoružati eksploziv koji je ispod niza zgrada podmetnuo njegov imaginarni alter ego Tyler Durden (Pitt). Pripovjedač uspijeva “ubiti” Tylera pucajući sebi u glavu, ali ne može spriječiti rušenje zgrada.

U veljači 2022. većina ovog završetka uklonjena je na kineskom servisu za streaming Tencent Video. Umjesto toga, naslovna kartica je glasila: “Policija je brzo shvatila cijeli plan i uhitila sve kriminalce, uspješno spriječivši eksploziju bombe. Nakon suđenja, Tyler je poslan u ludnicu na psihološki tretman”.

Međutim, nakon negativne reakcije, Tencent je vratio 11 od 12 minuta isječka u svojoj verziji, a izostavljena je jedino scena seksa između Durdena i Marle Singer (Helena Bonham Carter). Kina ima stroga pravila o cenzuri, što je možda objasnilo originalni skraćeni kraj. Nejasno je, međutim, je li povratna reakcija izravno dovela do vraćanja scena.

Unatoč sarkastičnoj šali o cenzuri u nizu tweetova, Palahniuk je kasnije tvrdio da je promijenjeni kraj zapravo više u skladu s njegovim romanom. “Ironija je u tome što su Kinezi promijenili kraj, gotovo točno uskladili kraj s krajem knjige, za razliku od kraja Davida Finchera, koji je bio spektakularniji vizualni kraj. Dakle, Kinezi su na neki način malo vratili kraj u knjigu”, rekao je autor, piše NME.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner