Austrijski Kurier: “U Hrvatskoj zvoni na uzbunu, udio hospitaliziranih na respiratoru nikad nije bio veći”

Austrijski Kurier objavio je da “u Hrvatskoj zvoni na uzbunu”, pri čemu se citira ministra zdravstva Vilija Beroša i 745 oboljelih od covida-19 koji su na liječenju u bolnici.

“Udio novozaraženih u ukupnom broju testiranih dosegnuo je 17,68 posto. Usporedbe radi, u Austriji je od srijede na četvrtak udio pozitivnih bio 1,3 posto”, navodi Kurier.

List dalje ističe to da je od 745 hospitaliziranih u Hrvatskoj zbog covida, njih 99 na respiratoru:

“Udio onih kojima se mora strojno pomoći pri disanju nikad nije bio tako visok još od početka pandemije, posljednjih je dana dosegnuo 14 posto.”, piše list.

Kao objašnjenje navodi se “visokozarazna delta varijanta” koronavirusa koja je dovela do rasta broja teškog oblika covida kod oboljelih. Hrvatska je do sada cijepila 3,41 milijuna ljudi, što čini 53,59 posto onih koji mogu primiti cjepivo.

Nakon Hrvatske, članak prelazi na Srbiju, zemlju koja je skočila na prvo mjesto u Europi i četvrto mjesto u svijetu po broju novooboljelih na milijun stanovnika u tjedan dana. U Srbiji se od covida bolnički u ovom trenutku liječi 6304 oboljelih, od čega čak 241 na respiratoru.

Hrvatsku spominje i najnoviji tjedni izvještaj Instituta Robert Koch (RKI) o stanju s pandemijom u Njemačkoj.

Jenjavanjem turističke sezone Hrvatska se, prema RKI-u, u posljednja dva tjedna prometnula u drugu najčešću zemlju odakle se Nijemci zaraženi vraćaju iz inozemstva. Najgora je i dalje Turska. Pretprošlog tjedna zdravstvene službe Njemačke otkrile su 666 zaraženih u Turskoj koji su se vratili u Njemačku, a prošlog tjedna 311.

Za 20 puta manju Hrvatsku utvrdili su, pak, pretprošlog tjedna 201 zaraženog koji se odavde bolestan vratio u Njemačku, a prošlog tjedna 85.

Istraživanje otkrilo može li se istovremeno primiti cjepivo protiv covida i gripe

Plenkovićeva glavnog operativca za Zagreb optužuju da je SC pretvorio u podružnicu HDZ-a

Komentiraj