Australski znanstvenici u vodama Antarktike mjere količinu krila – ‘hrane kitova’

Screenshot YouTube

Australski znanstvenici su u siječnju krenuli na zadatak, koji ima cilj analizirati klimu i izmjeriti približnu količinu krila u vodama Antarktike.

Kril je, inače, norveška riječ koja doslovno prevedena znači “hrana kitova”, a označava red planktonskih rakova iz reda Malacostraca.

Istraživački brod je krajem siječnja krenuo iz grada Hobarta na Tasmaniji. Putovanje do australskih istraživačkih baza Mawson i Davis je trajalo osam tjedana. Brod se kreće u tom području i temeljito pretražuje ocean i mora kako bi prikupio podatke o klimi i približno utvrdio količinu krila.

Antartički kril ima izrazitu važnost za životinje i ekosisteme u ovom području. Maleni rakovi se hrane fitoplanktonom, ali oni su omiljena hrana mnogim životinjskim vrstama. Osim klimatskih promjena i topljenja leda zabrinjava nezakoniti i pretjerani izlov krila za potrebe marikulture, proizvodnju ulja krila i druge potrebe.

Topljenje ledenjaka povećava ribarske aktivnosti, količinu i izlov krila u vodama oko Južnog pola. Podaci o klimi i istraživanju će biti predani australskim službenim institucijama. Osim važnih spoznaja o očuvanju oceana, na temelju njih će biti doneseni novi zakoni i ograničenja za ribarenje u tom području.

Komentiraj