Australija otvara prvo specijalizirano sklonište za čudnovate kljunaše

Unsplash/Meg Jerrard

Australija će imati prvo specijalizirano sklonište za čudnovate kljunaše do 2022. godine. Već sada je najavljeno kako će sklonište u sklopu Zoološkog vrta Western Plains Taronga moći primiti oko 65 ovih iznimno neobičnih i rijetkih životinja, koje u divljini žive u podzemnim tunelima potoka i riječnih rukavaca na području Australije i otoka Tasmanije.

Cameron Kerr iz Zoološkog vrta Western Plains Taronga (Dubbo Zoo) je najavio kako će njihove brojne nastambe imati zasebne bazene, životinje će imati osiguranu zdravu prehranu. moći će kopati tunele i oformljavati gnijezda, jer ženke ovog jedinog predstavnika porodice kljunaša legu jaja.

Ovo će biti prvo sklonište i centar za razmnožavanje za ovu vrstu prasisavaca ovako velikog kapaciteta u moderno vrijeme. Ističe se kako će zaposlenici često kretati u prirodu kako bi pratili populaciju čudnovatih kljunaša, a u sklonište će dovoditi jedinke, kojima treba stručna briga. Zabrinjava koliki je broj ovih zaštićenih životinja živi u divljini i jesu li došlo do promijene staništa nakon velikih šumskih požara krajem 2019. i početkom 2020. godine.

Komentiraj