“Aunedi Medek nije osobni PR savjetnik ministra”, poručuju iz Ministarstva pravosuđa

Ministarstvo pravosuđa poručilo je u utorak u odgovoru na prozivke Gonga kako imenovani član radne skupine za zakon o lobiranju Mario Aunedi Medek nije ministrov “osobni PR savjetnik”, nego je u skupinu imenovan kao predstavnik strukovnog udruženja.

“Aunedi Medek nije ‘osobni PR savjetnik ministra’, a tvrtka, u kojoj je jedan od suvlasnika, u trenutku njegovog imenovanja u radnu skupinu nije imala nikakav komercijalni odnos s Ministarstvom pravosuđa i uprave. U radnu skupinu imenovan je kao predstavnik strukovnog udruženja čiji je predsjednik”, priopćilo je Ministarstvo.

Naime, Gong je Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa prijavio ministra pravosuđa Ivana Malenicu jer je u radnu skupinu za zakon o lobiranju imenovao Aunedija Medeka, suvlasnika agencije koja radi komunikacijsko savjetovanje za to ministarstvo.

Nije im sporno da struka odnosa s javnošću ima svog predstavnika u radnoj skupini za izradu zakona o lobiranju, ali posve neprimjerenim ocjenjuju da to bude suvlasnik agencije čiji je klijent Ministarstvo.

Ministarstvo pak ističe kako je radna skupina za izradu nacrta prijedloga Zakona o lobiranju osnovana 25. lipnja 2021., a ugovor o uslugama komunikacijskog savjetovanje za potrebe Ministarstva potpisan je u studenom 2021. nakon provedene javne nabave.

Također, navodi kako su u radnu skupinu imenovani predstavnici različitih dionika; akademske zajednice, neovisnih tijela poput Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Povjerenika za informiranje, Državnog odvjetništva, Agencije za zaštitu osobnih podataka, kao i drugih strukovnih udruženja.

“Nazivati predstavnike takvih institucija ‘produženim rukama vlasti koja neće otvarati nikakva pitanja ili probleme koji nisu u interesu vladajućima’ smatramo izrazom nepoštovanja prema istima”, ističe Ministarstvo te napominje kako su imena članova radne skupine od početka javno dostupna na mrežnim stranicama Ministarstva.

Cilj donošenja Zakona o lobiranju je prvi put sustavno urediti područje lobiranja, koje je Vlada prepoznala kao područje koje je neregulirano, a nosi korupcijske rizike. Upravo iz tog razloga, istaknuto je, donošenje tog zakona uvršteno je u Program Vlade za mandatno razdoblje 2020.-2024. te u Strategiju sprječavanja korupcije za razdoblje od 2021. do 2030. godine.

Ministarstvo je odgovorilo Gongu i da članovi radne skupine nemaju “povlašteni pristup” niti kroje propise “za svoju maksimalnu ugodu poslovanja”, nego sudjeluju u otvorenom dijalogu između različitih dionika o uspostavi kvalitetnog pravnog okvira za područje lobiranja.

Na kraju je poručeno da će nacrt prijedloga zakona Ministarstvo, kao predlagatelj, poslati u daljnju proceduru, uvažavajući mišljenja iznesena na radnoj skupini, mišljenja drugih nadležnih tijela te mišljenja zainteresirane javnosti koja će biti  iznesena u postupku javnog savjetovanja.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]