AT2021lwx najveća eksplozija u svemiru ikad otkrivena, tvrde astronomi

Autor:

Graham Holtshausen, Unsplash

Astronomi su otkrili ono za što vjeruju da je najveća eksplozija ikad otkrivena. Eksplozija je više od 10 puta svjetlija od bilo koje zabilježene eksplodirajuće zvijezde – poznate kao supernova. Do sada je trajala više od tri godine, puno dulje od većine supernova koje su obično vidljivo svijetle samo nekoliko mjeseci. Jedna teorija kaže da je eksplozija nastala kada je golemi oblak plina progutala crna rupa.

Bljesak na nebu prvi je put automatski detektiran i snimljen 2020. godine od strane Zwicky Transient Facility u Kaliforniji. Ali tek godinu dana kasnije to su počeli proučavati astronomi ispitujući podatke.

Događaj su nazvali AT2021lwx. U to su vrijeme mislili da je neupadljiv jer nije bilo pokazatelja koliko je daleko i stoga nije bilo moguće izračunati njegovu svjetlinu.

Prošle godine tim predvođen dr. Philipom Wisemanom sa Sveučilišta Southampton analizirao je svjetlost tog događaja što im je omogućilo izračunati njegovu udaljenost – 8 milijardi svjetlosnih godina. Dr Wiseman je opisao trenutak kada je odredio svjetlinu fenomena. Tim je bio potpuno zbunjen što je moglo uzrokovati nešto tako sjajno. Nije bilo ničega u znanstvenoj literaturi što bi moglo objasniti nešto što je bilo toliko svijetlo da je trajalo tako dugo, prema dr. Wisemanu. “Većina supernova i poremećaja plime i oseke traju samo nekoliko mjeseci prije nego što nestanu. Za nešto što je svijetlo više od dvije godine bilo je vrlo neobično.”

Njegova je teorija da je eksplozija rezultat ogromnog oblaka plina, vjerojatno tisućama puta većeg od našeg Sunca, kojeg je progutala supermasivna crna rupa. To bi poslalo udarne valove po svemiru i ostavilo pregrijane ostatke oblaka koji okružuju crnu rupu poput goleme prstenaste krafne.

Smatra se da sve galaksije u srcu imaju ogromne crne rupe. Dr. Wiseman vjeruje da bi takve snažne eksplozije mogle igrati važnu ulogu u onome što on opisuje kao “klesanje” središta galaksija. “Moglo bi biti da su ti događaji, iako iznimno rijetki, toliko energični da su ključni procesi za to kako se središta galaksija mijenjaju tijekom vremena”.

U tijeku je potraga za još ovakvih velikih eksplozija, prema dr. Robertu Masseyu koji je zamjenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva. “Nikad prije nismo vidjeli ovako nešto, a sigurno ne u ovolikim razmjerima”, rekao je za BBC News. “Bio bih zapanjen da je ovo jedini ovakav objekt u svemiru”.

Dr. Wiseman se nada da će detektirati više ovakvih događaja s novim teleskopskim sustavima koji će biti dostupni u sljedećih nekoliko godina.

Tim sada namjerava prikupiti više podataka o eksploziji, promatrajući objekt na različitim valnim duljinama, uključujući rendgenske zrake, koje bi mogle otkriti temperaturu objekta i koji bi se procesi mogli odvijati na površini. Također će provesti nadograđene računalne simulacije kako bi testirali podudaraju li se s njihovom teorijom uzroka eksplozije.
Prošle su godine astronomi otkrili najsjajniju eksploziju ikada zabilježenu, eksploziju gama zraka poznatu kao GRB 221009A, koja je trajala nešto više od deset sati. Iako je ovo bilo svjetlije od AT2021lwx, trajalo je samo djelić vremena, što znači da je eksplozivna snaga eksplozije AT2021lwx bila daleko veća.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.