Astronom Korado Korlević iznio detalje o meteoritu koji je pao u Dalmaciji, otkrio i koliko vrijedi

Autor:

15.04.2019., Visnjan- Voditelj zvjezdarnice Visnjan Korado Korlevic.
Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Simunovic/PIXSELL

Poznati hrvatski znanstvenik, astronom Korado Korlević u srijedu je za ‘RTL Danas’ otkrio više detalja o meteoritu koji je krajem veljače pao na područje Dalmacije.

“Znači, 23. veljače nebo je nad Drnišem svijetlilo četiri minute i smatra se da je ondje negdje pao”, kazao je Korlević.

Poznati astronom objasnio je da je veličina meteorita koji je pao u Dalmaciji bila jednaka nogometnoj lopti, ali s obzirom na to da se meteori troše, sada je je vjerojatno težak oko  stotinjak grama.

“Vrijednost ovisi od kemijskog sastava, od tisuću eura do basnoslovno ako je jako rijetki materijal tako da će se i u komadićima razmjenjivati po institutima jer je njegova znanstvena vrijednost veća od one materijalne”, rekao je te dodao da Hrvatska meteorska mreža svake noći snima nebo nad Hrvatskom te pojasnio proces računanja i otkrivanja meteora.

“Računalo se odakle je došao, a na mapi Sunčevog sustava, njegova putanja je išla blizu Jupiterove, sjekla Marsovu, Zemljinu, ušao je u Venerinu stazu i uletio je u Zemljinu atmosferu”, rekao je.

Korlević je priznao da potraga za meteorom malo kasni. “Trebali smo ići prošli vikend, ali bilo je problema”, rekao je.

Potraga za palim meteorom na području Drniša započet će dronovima ovaj vikend, a Korlević je kratko pojasnio i kako prepoznati pravi meteorit.

“Znamo po kristalima i unutarnjoj strukturi. A onda naši kolege sa Sveučilišta u Manchesteru ispituju izotopski sastav”, rekao je.

U Dalmaciji pao meteorit: Pokrenuta je potraga za ‘komadićem svemira’

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.