EPA/ATEF SAFADI

Asadove snage pojačale napade na zadnje pobunjeničke enklave

Sirijska vlada u četvrtak je pojačala napore kada je posrijedi preuzimanje zadnjih suparničkih enklava, dok se pobunjenici spremaju na povlačenje iz jedne od njih, a novine pišu o ultimatumu postavljenom drugoj takvoj enklavi.

Predsjednik Bašar al Asad ovaj je mjesec postigao veliku pobjedu ponovno preuzevši istočnu Gutu, najveće i najjače pobunjeničko uporište blizu Damaska u koje su ušle njegove snage.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Francuska u subotu su pokrenule zračne napade na tri sirijska cilja u znak odmazde zbog navodnoga kemijskog napada na grad Dumu.

No ograničena zapadnjačka intervencija nije pokazala veće rezultate na terenu, pa su Asadove vojne snage ondje nastavile s napadima.

Posljednji pobunjenici povukli su se iz istočne Gute samo nekoliko sati nakon zapadnjačkog bombardiranja. Od tada je vlada fokusirana na ponovno osvajanje manje naseljenih enklava koje su već dugo pod opsadom.

Njihovo zauzimanje će oporbi ostaviti samo dva glavna uporišta koja se nalaze na sjeverozapadu i jugozapadu zemlje, duž sirijske međunarodne granice.

Komentiraj