Aryna Sabalenka raskrstila s bjeloruskim predsjednikom. “Ne podržavam rat, što znači da…ne podržavam Lukašenka”

Bjeloruska tenisačica Aryna Sabalenka u utorak se javno odrekla autoritarnog vođe zemlje Aleksandra Lukašenka.

Na pitanje podržava li još uvijek Lukašenka, koji je pomagao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u invaziji na Ukrajinu, Sabalenka je rekla: “To je teško pitanje. Ne podržavam rat, što znači da trenutno ne podržavam Lukašenka.” Njezin, komentar je označio njezinu do sada najjasniju kritiku dugogodišnjeg bjeloruskog predsjednika.

Sabalenka, trenutno 2. tenisačica svijeta, našla se na meti kritika nakon što je odbila osuditi Lukašenka tijekom žestoke konferencije za novinare na Roland Garrosu prošlog tjedna. Nakon toga je prestala odgovarati na pitanja nakon meča, rekavši da se zbog incidenta osjeća nesigurno.

Krajem 2020. Sabalenka je potpisala pismo potpore Lukašenkovom režimu u Minsku, a zatim je s njim proslavila Novu godinu, čime je postala najistaknutija zagovornica bjeloruskog diktatora u svjetskom sportu, nekoliko mjeseci nakon što je on započeo brutalno slamanje neistomišljenika, uključujući mučenje i masovno zatvaranje nakon spornih izbora u kolovozu 2020.

Vraćajući se u utorak u prepunu novinarsku sobu, Sabalenka je rekla da su fotografije nje i Lukašenka snimljene kada se “u to vrijeme ništa loše nije događalo u Bjelorusiji, Ukrajini ili Rusiji”. Njezini kritičari osporavaju tu karakterizaciju Bjelorusije, gdje je Lukašenko na vlasti od 1994. godine.

“Ne želim da moja zemlja bude upletena u bilo kakav sukob. Ne podržavam rat. Ne želim se baviti nikakvom politikom; Samo želim biti tenisačica”, dodala je.

Kao tenisačica, Sabalenka, koja je osvojila ovogodišnji Australian Open, trenutno je na vrhuncu svoje karijere.

Svladala je Ukrajinku Elinu Svitolinu 6-4 6-4 u meču koji je karakterizirao visoka napetost ističući neke od dilema s kojima se suočava svjetski sport usred kontinuiranog ruskog napada na Ukrajinu.

Svitolinu su izviždali dijelovi publike French Opena nakon što se odbila rukovati sa Sabalenkom, koja ju je čekala na mreži nakon meča, unatoč Svitolininom ustaljenom stavu da se ne rukuje s ruskim ili bjeloruskim igračima.

Na tiskovnoj konferenciji nakon meča, Svitolina, koja je bila vidno emotivna, okrivila je Sabalenku da je raspalila publiku. Sabalenka je rekla da je na mrežu izašla “instinktom” kao i tijekom svih svojih susreta.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner