ARIANA VELA: “Ni vlast ni oporba ne znaju kako do novca iz Fonda za oporavak EU”

Hrvatska bi novac iz Fonda za oporavak EU mogla dobiti tek za godinu dana, ocijenila je predsjednica Upravnog vijeća Učilišta EU projekti i stručnjakinja za europske fondove Ariana Vela.

U razgovoru za N1, kazala je kako su hrvatski građani loše informirani o načinu dolaska do europskog novca iz sustava pomoći.

“Informativna razina je vrlo niska. U ovom trenu ima i stvari koje nisu jasne ni vladajućoj garnituri ni onima koji to žele biti, jer mi nismo napravili programiranje, odnosno objasnili EU što planiramo s tim novcem”, kazala je Vela.

Objasnila je da Hrvatska “ne samo da treba odrediti što će financirati i iz višegodišnjeg okvira i fonda za oporavak, nego mora smisliti i kako će izgledati novi sustav upravljanja i kontrole, kao i osmisliti procedure. To je za zadnji kvartal 2020. godine izuzetno velik izazov za našu zemlju”, rekla je Ariana Vela.

Situacija je neugodna: idu izbori, pa sastavljanje vlade, pa postavljanje ministra, a “znamo da tehničke vlade nisu sklone donošenju ključnih odluka”. “Novac iz Recovery fonda se može dobiti od 2021, ali Hrvatskoj se ne smije dogoditi da ga ne dobijemo odmah, premda se sada čini da to neće biti tako. Čini se da novac nećemo moći dobiti do kraja prve polovice iduće godine”, ocijenila je.

Kazala je da je za Hrvatsku predviđeno najviše u odnosu na postotak pada BDP-a. To nije posljedica uspješnog pregovaranja, nego procjena da “Hrvatsku ne očekuju optimističan scenarij”. “S turističkom sezonom koja će biti ispod željene razine u zadnjem nas kvartalu očekuje veliki gospodarski pad i mislim da nismo svjesni što nas točno čeka krajem godine”, upozorila je.

Komentiraj