Arhitekt o gradnji u Petrinji nakon rata: “To je kriminal, nema druge riječi”

Zakoni jasno propisuju način gradnje, a loša gradnja u Petrinji nakon rata može se nazvati samo – kriminalom, izjavio je u ponedjeljak arhitekt Ivan Križić komentirajući situaciju nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Takve situacije se ne mogu dogoditi, to je kriminal i na njih trebaju reagirati službe zadužene za kriminal”, rekao je Križić za N1. Dodao je da se, prema zakonima koji reguliraju gradnju, zna tko odgovara u propustima. “Za to nema druge riječi osim da je to kriminal. Propisano je koja je uloga nadzornog inženjera, voditelja gradnje, investitora… Siguran sam da je to proces koji mora ući u domenu istraživanja kaznene odgovornosti”, rekao je.

Kao arhitekt, kaže, nije zadovoljan procesima oko obnove Zagreba. “Svi ključni problemi koji se otvaraju, na koje smo upozoravali, i dalje nemaju rješenja. U Zagrebu nismo krenuli s ozbiljnijom obnovom, dosta toga je sad opet stradalo i ako je sanirano. Sve to mora biti brže i sustavnije i mora se donijeti ozbiljnije i jače odluke da se cijeli proces u Zagrebu odvija promptnije i sigurnije za građane”, poručio je.

Smatra da bi sad za Sisačko-moslavačku županiju najbrže bilo samo proširiti postojeći zakon: “Otpočetka smo zagovarali zakon koji će uređivati sustav financiranja obnove. U tom smislu najbrže je proširiti taj zakon da se ta područja čim prije mogu finacirati i obnavljati, u Zagrebu su se dugo čekala stredstva i to je bio problem”.

No, ističe da je puno veći problem da je to područje bilo demografski i gospodarski mrtvo. Ističe i da treba obnoviti život, ne samo građevine.

Komentiraj