Arena spremna za prihvat pacijenata: “Zadnji je trenutak za ozbiljnost”

Koordinator za covid-centar Arena Zagreb Davor Vagić u četvrtak je za N1 objavio detalje aktivacije zagrebačke Arene, u koju bi prvi pavcijenti trebali stići u sljedećih nekoliko dana.

Vagić je rekao da čekaju dozvolu za smještanje pacijenata. “Stacionar Arena je opremljen. Imamo 100 kreveta, tu će biti pacijenti koji su pred kraj liječenja, koji bi trebali biti otpušteni”, rekao je.

“Ljudski potencijal je problem, ali mi smo to riješili.  U Areni će biti 18 liječnika i 55 medicinskih sestara. Liječnici su dijelom iz KBC-a Sestara milosrdnica i Hrvatske vojske, a sestre iz svih bolnica. Oni će moći dati svu potrebnu skrb. Imamo i kisik, imamo i rentgen uređaj, imamo i laboratorij. Imamo sve što treba centru koji će zbrinjavati pacijente”, kazao je.

“Imamo i salu, ali to nije kirurška, već reanimacijska sala. Zašto? U slučaju pogoršanja stanja pacijenata, da se ondje mogu intubirati i prebaciti u neku od zagrebačkih bolnica, sukladno dogovoru”, pojasnio je Vagić.

Dodao je da nemaju respiratore, ali ima wi-fi i grijanja.

Dodao je da aktiviranje Arene služi da pomogne zdravstvenom sustavu, da se u bolnicama mogu zbrinjavati ljudi bez korone. Poručio je da ovo nije katastrofičan scenarij, već teška i ozbiljna situacija, ‘najveća ugroza od rata’. Dodaje i da ova situacija zahtijeva mobilizaciju cijelog stanovništva.

“Cijeli zdravstveni sustav je sada mobiliziran. Zadnji je trenutak za ozbiljnost. Moramo riješiti ovu ugrozu što prije možemo”, dodaje Vagić.

Smatra i da su možda potrebne strože mjere, ali ključ je u tome, ističe, da se građani pridržavaju mjera.

Komentiraj