APSURD: Suglasnost o donaciji organa preminule djevojčice moraju dati roditelji

Teško ozlijeđena dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške u nedjelju je preminula. Djevojčica je podvrgnuta dodatnim dijagnostičkim testovima o stanju moždanih funkcija. Pretrage su, nažalost, potvrdile sumnje liječnika da su ozljede koje su joj nanijeli roditelji, preteške da preživi. Nastupila je moždana smrt.

Smrt djevojčice nekome bi mogla značiti život. Bolnica, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne skrbi tj. nadležni centar razmatraju opciju doniranja organa.

No, roditeljima osumnjičenima za ubojstvo još nije oduzeta roditeljska skrb, što znači da bi se upravo od njih koji su je do smrti zlostavljali, trebala i morala tražiti suglasnost za doniranje organa, piše Dnevnik.hr.

Druga opcija je da Sud po hitnom postupku odredi zakonske skrbnike koji bi onda imali ingerencije. Sve bi se trebalo razjasniti tijekom sutrašnjeg dana.

Neslužbeno se doznaje da su oba roditelja ipak potpisala suglasnost za doniranje organa, a stigla je i suglasnost Ministarstva zdravstva pa slijede pripreme za proceduru eksplantacije.

“Sustav je i u ovom slučaju zakazao jer je trebao odmah uzeti pravo roditeljstva, roditeljima koji su osumnjičeni za teško kazneno djelo. Imenovati skrbnika za posebne prilike ili posebne potrebe i dati legitimitet toj osobi da odluči hoće li se organi djeteta donirati”, komentirao je odvjetnik Krešimir Škarica.

Komentiraj