Apple mora platiti 113 milijuna dolara zbog skrivanja problema s baterijama uređaja

Tehnološki div Apple optužen je da je svjesno usporavao telefone kako bi prikrio starenje baterija i spriječio gašenje uređaja

Tehnološka tvrtka Apple u srijedu je postigla nagodbu u visini od 113 milijuna dolara s 34 državna odvjetnika koji su tvrdili da je tvrtka skrivala probleme s baterijom iPhonea i smanjila performanse uređaja sa softwerskim ažuriranjem telefona iz 2016. godine, piše The Wrap.

Nagodba dolazi nakon što je Apple već ranije ove godine pristao na nagodbu od 500 milijuna dolara zbog namjernog usporavanja starijih modela iPhonea. Iz sudskog podneska od srijede vidljivo je da je Apple porekao svjesno usporavanje uređaja te su poručili da nagoba ne znači da je tvrtka kršila bilo koji zakon.

Tužbu su pokrenule 33 savezne američke države i District of Columbia, a u tužbi se tvrdilo da je Apple zavarao svoje kupce koji su vjerovali da im treba novi uređaj, umjesto da im daju do znanja da mogu nadograditi svoje baterije i izbjeći brojne probleme s kojima su se susretali. Iz Applea su tvrdili da su usporili stare modele iPhonea kako bi produžili životni vijek baterije i izbjegli neočekivana gašenja uređaja.

U sklopu nagodbe objavljene u srijedu, Apple je pristao da svoje web stranice održava na način da informacije o bateriji i ostalim problemima budu lako dostupne i istaknute na stranici.

“Velike tehnološke tvrtke moraju prestati manipulirati potrošače i reći im cijelu istinu o njihovim praksama i proizvodima”, izjavio je državni odvjetnik Arizone Mark Bronovich.

Istragu u ovom predmetu vodila je Arizona uz pomoć državnih odvjetnika Indiane i Arkansasa. Kupci iz Appleove matične države Kalifornije, prema nagodbi, dobit će 24,6 milijuna dolara.

Nagodba je postignuta istiog dana kada je Apple pristao smanjiti naknade za transakcije u App Storeu za manje programere.

Komentiraj