Apokaliptični prizori na ulicama New Yorka: Sve je prekriveno dimom, u Kanadi bjesne šumski požari

Autor:

Screenshot/Twitter BBC News

Dok se kanadski vatrogasci posljednjih dana dana bore za kontrolu nad 400 šumskih požara koji bjesne diljem te zemlje, gusti dim prekrio je veći dio istočnog dijela Kanade i istočne obale. Ogromne količine dima prekrile su ulice New Yorka koje izgledaju apokaliptično. Zbog jako loše vidljivosti odgođeni su i letovi u većim zračnim lukama.

Zdravstveni stručnjaci u obje zemlje izdali su upozorenja o potencijalno opasnoj kvaliteti zraka i zagađenju te upozorili građane da na ulice ne izlaze bez zaštitnih maski N 95.

Očekuje se da će se smog proširiti izvan New Yorka na druga područja istočne obale, a zadimljenost zraka mogla bi potrajati i tijekom vikenda.

Ljudi u nekoliko gradova diljem SAD-a probudili su se u četvrtak zbog opasnih uvjeta kvalitete zraka, uključujući Philadelphiju i druge dijelove Pennsylvanije. U drugim dijelovima SAD-a, uključujući velika područja srednjeg zapada i juga, također su na snazi upozorenja o lošoj kvaliteti zraka.

Velika količina dima dolazi iz Quebeca, gdje gori oko 150 požara. Na tom području u pitanju je najgora zabilježena sezona požara.

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul najavila je da će tijekom četvrtka stanovnicima biti podijeljeno milijun maski.

“Ovo je privremena situacija. Ovo nije Covid”, izjavila je Kathy Hochul na konferenciji za novinare. Guvernerka je dodala i da njujorški autobusi i vlakovi imaju visokokvalitetne sustave za filtriranje zraka.

Iz zdravstvene agencije Environment Canada priopćili su da su se u četvrtak u čitavom Torontu uvjeti pogoršali, sve je više dima.

Preporučili su da svi koji izlaze na otvorenom nose maske.

U New Yorku je narančasta izmaglica prekrila horizont grada i zaklonila znamenitosti uključujući Kip slobode. Kvaliteta zraka u gradu ocijenjena je u srijedu najlošijom od svih velikih metropolitanskih područja, prema švicarskoj tvrtki za kvalitetu zraka IQAir.

I životinje u zoološkim vrtovima premještene su u zatvorene prostore, navodi BBC News.

Izvanredno stanje na snazi je od svibnja. U većini požara uzrok je ljudski faktor

U Alberti je 4. svibnja ove godine zbog požara proglašeno izvanredno stanje, a od tada su izbile stotine požara diljem te zemlje. Trenutno ih je aktivno više od 400, navode mediji.

Smatra se da je uzrok većine kanadskih požara ljudski faktor.

Dio požara, posebno na području Quebeca, izazvali su udari munje.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.