APIS Kutije vraćene u Sabor

hina

Nakon što je Vlada prihvatila Izvješće o uvidima u potpise birača koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima iz zahtjeva za raspisivanje referenduma građanskih inicijativa “Narod odlučuje” o promjeni izbornog sustava i “Istina o Istanbulskoj” o otkazivanju Istanbulske konvencije, kutije s potpisnim listama su iz tvrtke APIS IT-a, koja je provjeravala potpise, vraćene u Sabor.

Ministarstvo uprave u petak je priopćilo kako je zaključkom Vlade od 2. kolovoza bilo zajedno s MUP-om zaduženo za koordinaciju postupka provjere potpisa, koje su referendumske inicijative predale Hrvatskom saboru.

Ugovor s tvrtkom APIS IT potpisan je 4. rujna te je ugovoren rok od 45 dana za provjeru svih potpisa, koja je započela 6. rujna.

Prema podacima Povjerenstva o provjeri i vjerodostojnosti birača te zakonitosti prikupljanja potpisa, utvrđeno je kako referendumske inicijative nisu prikupile dovoljan broj valjanih potpisa sukladno zakonskim odredbama, o čemu je objavljeno Izvješće.

Temeljem zaključka Vlade od 17. listopada građanima i predstavnicima inicijativa omogućen uvid u potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima

Uvidu u nevažeće potpise pristupilo je 20 potpisnika građanskih inicijativa, dok su predstavnici inicijativa “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj” odbili uvid u nevažeće potpise, navode u Ministarstvu uprave.

Prema članku 72. Ustava, Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner