Apel civilnog društva: ‘Sabor ne smije biti ušutkan zbog korone’

Zbog proglašenja dvotjedne stanke Hrvatskog sabora, 25 organizacija civilnog društva uputile su zahtjeve za očuvanje parlamentarne demokracije.

“U trenucima kada se bilježi rekordan broj zaraženih, Hrvatski sabor je proglasio dvotjednu stanku jer su zastupnici i zastupnice “radili 7 tjedana u komadu”, a vlast je ostavljena u rukama izvršne vlasti”, ističu i nastavljaju: “Bez obzira na izvanrednost situacije, izvršna, sudska i zakonodavna vlast ne smiju zaboraviti svoja prava i obveze kako bi građanke i građani imali temelj pravne sigurnosti i povjerenje u funkcioniranje pravne države. Nemoguće je predvidjeti koliko ćemo dugo još živjeti u uvjetima pandemije koji ograničavaju temeljna prava građana/ki, stoga povjerenje u institucije nikada nije bilo važnije. Krize ne smiju biti izlika za ograničenje građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi”.

Potpisnice zahtjeva su: Biom, Brodsko ekološko društvo – BED, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mirovne studije (CMS), Cenzura Plus, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Dugine obitelji, Udruga IKS / udruga za promicanje informatike, kulture i suživota, Informativno pravni centar (IPC), Institut za kulturu i etiku
Gong, Kuća ljudskih prava, LET, Projekt građanskih prava Sisak, Rehabilitacijski centar za stres i traumu, RODA – Roditelji u akciji, MMH, U dobroj vjeri, Volonterski centar Osijek, Zagreb Pride, Zelena akcija, Zelena Istra, Zvono i Ženska soba.

“Krize ne smiju biti izlika za ograničenje građanskih prava, već prilika za građanski odgoj u praksi. Upravo zato što su demokratske procedure najvažnije u trenucima krize, tražimo od Sabora:

1. Omogućite normalan rad zastupnicima i zastupnicama: tražimo ravnopravno sudjelovanje svih zastupnica i zastupnika na plenarnim sjednicama, što je trenutno onemogućeno. Budući da dio zastupnika_ica ne može biti u sabornici zbog epidemioloških mjera i tako im je uskraćeno sudjelovanje u raspravama, predlažemo da im omogućite uključivanje u rasprave putem videolinka ili drugog vida online komunikacije. Isto tako, pozivamo Vas da osigurate online sudjelovanje u raspravama na plenarnim sjednicama onim zastupnicima_cama koji_e ne mogu biti u Saboru uslijed samoizolacije. Zabrinjavajuća je i činjenica da su se skratila vremena za rasprava, kao i broj replika. Nužno je objavljivati pojedinačne rezultate glasanja svake zastupnice_ka koje Sabor od ožujka ne objavljuje pravdajući se da je to tehnički neizvedivo u doba pandemije. Podsjetimo, drugim zemljama, poput Slovenije i Češke, to ipak nije bila nemoguća misija.

2. Uživo prenošenje sjednica radnih tijela: zbog epidemioloških mjera na sjednicama odbora i drugih radnih tijela sada mogu biti samo akreditirani novinarke i novinari. Prema Poslovniku Sabora, sve sjednice trebale bi biti otvorene su za javnost, stoga tražimo da se sjednice radnih tijela emitiraju na YouTube kanalu Hrvatskog sabora.

3. Demokratski kontrolirajte rad Stožera: Sabor treba nadzirati rad Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Predlažemo da Stožer podnosi izvješća Saboru svakih 15 ili 30 dana, uz obrazloženje koje su mjere i zašto poduzete radi sprječavanja pandemije, kao i da pozvani_e predstavnici_e Stožera odgovaraju na zastupnička pitanja. Pozivamo građane_ke da poštuju upute Stožera, a Sabor da kontrolira njegov rad.

Kada se cijeli svijet suočava s pandemijom, zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom krizom, demokracija je presudna u osiguranju transparentnosti i protoka informacija, otvorenoj i odgovornoj vlasti, kao i sudjelovanju građana_ki u demokratskim procesima i razumijevanja istih. Neophodno je nastaviti podržavati vladavinu prava, štititi i poštivati međunarodne standarde i osnovna načela zakonitosti te pravo na pristup pravdi i informacijama, ali i osigurati poštivanje ljudskih prava. Dok medicinske radnice i radnici od početka godine naporno i predano rade bez stanke, a u zdravstvu je i dalje na snazi zabrana zapošljavanja, dvotjedna saborska pauza u ovakvim okolnostima najblaže rečeno je pljuska svim građanima i građankama ove zemlje”, navodi se u apelu.

Komentiraj