Antony Blinken u prvom posjetu Tokiju, pozvao na dublje veze s Japanom

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je u utorak na dublje ekonomske i sigurnosne veze s Japanom dok s ministrom obrane Lloydom Austinom nastoji iskoristiti njihovo prvo putovanje u inozemstvo za jačanje saveza u Aziji u vrijeme rasta asertivnosti Kine.

Njihov posjet Tokiju i Seulu prvi je prekomorski posjet glavnih ministara u timu predsjednika Joea Bidena i održava se nakon prošlotjednog virtualnog samita čelnika SAD-a, Japana, Australije i Indije – saveza Quad.

Jedna od glavni tema sastanaka je Peking, pa se pitanja kreću od slobode plovidbe u Južnom i Istočnom kineskom moru i sigurnost lanca opskrbe poluvodičima do sjevernokorejske nuklearne prijetnje i vojnog puča u Mjanmaru.

“Došli smo kako bi potvrdili činjenicu da je savez kamen temeljac našeg mira, sigurnosti i napretka”, rekao je Blinken djelatnicima američkog veleposlanstva u Tokiju.

“Ekonomski odnosi SAD-a i Japana su, kao što dobro znate, jedni od najsnažnijih u svijetu”, kazao je Blinken skupini japanskih poslovnih čelnika.

Sjeverna Koreja također je u fokusu nakon što je Bijela kuća priopćila da je Pjongjang do sada odbijao napore da se uključi u dijalog.

Na otvaranju sastanka s japanskim ministrima vanjskih poslova i obrane, Blinken je rekao da želi raditi s Japanom i saveznicima na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Ranije je izjavio da Tokio i Washington dijele predanost demokraciji, ljudskim pravima i vladavini prava te da su “pod prijetnjom na mnogim mjestima, uključujući u regiji, bilo to u Mjanmaru, bilo na različite načine, u Kini”.

Nakon posjeta Japanu i Južnoj Koreji, Blinken će otputovati na Aljasku gdje će mu se pridružiti savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan na njihovom prvom sastanku s kineskim kolegama.

Suradnja u području obrane i Kina

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi izjavio je da su se on i Austin složili da je zakon koji je Kina usvojila u siječnju, kojim dopušta svojoj obalnoj straži da puca na strana plovila, razlog za ozbiljnu zabrinutost te da je doveo do eskalacije napetosti u regiji.

Kina ima sporove oko suvereniteta s Japanom u Istočnom kineskom moru i jugoistočnim azijskim zemljamam u Južnom kineskom moru i šalje svoju obalnu stražu da tjera ribarska plovila iz drugih zemalja, što ponekad rezultira njihovim potapanjem.

Japanski šef diplomacije Toshimitsu Motegi izjavio je da su pitanja povezana s Kinom zauzela veći dio njegovih razgovora s Blinkenom i “izraženo je snažno protivljenje jednostranom pokušaju Kine da promijeni status quo u Istočnom i Južnm kineskom moru”.

Blinken i Austin otputovat će iz Tokija u Seul u srijedu gdje će boraviti do četvrtka i razgovarati s južnokorejskim dužnosnicima.

Komentiraj