Anto Nobilo o ‘ZDS’: “Taj poklič treba u Prekršajni zakon, 10.000 eura je dovoljno da se ustaše iskorijene”

Autor:

Saša Zinaja/NFOTO

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je u utorak najavljenu izmjenu Kaznenog zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja i pokliča ‘Za dom spremni’.

Nobilo je, gostujući na N1 televiziji, rekao da prijednog izmjene Kaznenog zakona nije vidio, ali da je jasno da treba zabraniti sve simbole koji predstavljaju NDH. “Treba li ići u širu elaboraciju, bojim se da ne”, dodao je.

Podsjetio je da su Austrijanci uveli prekršajnu kaznu u iznosu od deset tisuća eura. “Nestale su ustaše. U prvom naletu je bilo prekršaja, ali nakon toga više ne. Što se tiče Austrijanaca, Bleiburg je riješena stvar”, rekao je.

Nobilo ističe da su ljudi umorni od svega toga, a država je ta koja treba podvući crtu. “Premijer je formirao Komisiju i to što su oni napravili po meni je skandal. Nisu povijesno istraživali, što je bio HOS. Da jesu, shvatili bi, kao što je i Franjo Tuđman, da je HOS bio opasnost za Hrvatsku”, istaknuo je Anto Nobilo.

“Momci koji su išli u rat borili su se za Hrvatsku. Hrvatski simboli su ustav, grb, himna. Nisu se borili za ustašku državu. HOS je postojao 4-5 mjeseci, bio je anomalija i uklopljen je u HV. Momci su se htjeli boriti za Hrvatsku, a vodstvo je to iskoristilo i preuzelo ustaške simbole. HOS je bio anomalija i nezakonito stvoren”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje treba li ustaško znakovlje i poklič zabraniti ili kažnjavati, Nobilo odgovara da, ako ide u KZ, onda mora biti kažnjavnja, dok bi zabranjivanje išlo u neki drugi samostalni zakon. “Mora biti kazna”, istaknuo je.

“primjerenije je da sve uđe u Prerkršajni zakon. Dajemo preveliki značaj komedijašima koji se pojavljuju s vremena na vrijeme. 10.000 eura je dovoljno da se ustaše iskorijene iz Hrvatske. Društvo je zrelo, samo je pitanje želi li Plenković ući u napetije odnose sa svojom desnicom ili želi porušiti mostove s desnima od sebe”, rekao je.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.