Ante Pezo: ‘Na sudu sam dokazao da sam žrtva mobinga Tomislava Tolušića’

Bivši ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ante Pezo govori o presudi koju je dobio protiv te agencije, kojom je dokazao da ga je bivši potpredsjednik Vlade sustavno zlostavljao na radnom mjestu

Sredinom studenoga Županijski sud u Zagrebu donio je presudu koja bi se u budućnosti mogla pokazati ključnim presedanom u hrvatskoj pravosudnoj praksi. Naime, bivši ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ante Pezo dobio je pravomoćnu presudu protiv te agencije, koju je tužio za diskriminaciju na radnom mjestu. Drugim riječima, Pezo je svoje poslodavce tužio za mobbing jer su ga šikanirali, a sud je potvrdio da ga je bivše rukovodstvo Agencije za plaćanja u poljoprivredi, na čelu s bivšom ravnateljicom Matildom Copić i bivšim predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za plaćanja i bivšim ministrom Tolušićem, sustavno zlostavljalo odnosno mobingiralo tako što su ga sprječavali u normalnom, bolje reći ikakvom, obavljanju posla pomoćnika ravnatelja za tržišne mjere. U vremenu trajanja sudskog spora Pezo je u dijelu medija proglašen najvećim hrvatskim uhljebom, jer navodno nije ništa radio, a primao je plaću od oko 15 tisuća kuna. Zanimljivo je da osim te presude, Pezo protiv Agencije za plaćanja vodi još jedan spor u kojem od suda traži da ga se vrati na radno mjesto pomoćnika ravnatelja s kojega je, kako tvrdi, protuzakonito smijenjen, a u tom sporu Pezo je dobio prvostupanjsku presudu.

NACIONAL: Do sada ste dobili već dvije presude protiv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, od kojih je pravomoćna za mobbing, možete li pojasniti o kakvim se presudama radi?

Prvo moram naglasiti da sam još u pozitivnom šoku. Naime, radi se o pravomoćnoj presudi za mobbing ili kako točno piše u zakonu, o pravomoćnoj presudi za diskriminaciju. Pravomoćnom presudom za diskriminaciju jasno je utvrđeno da me je poslodavac, odnosno rukovodstvo Agencije na čelu s ravnateljicom Matildom Copić i predsjednikom Upravnog vijeća Agencije za plaćanja ministrom Tolušićem, kao i v.d. ravnateljem Ivanom Macanićem koji je bio imenovan nakon isteka mog mandata, sustavno zlostavljalo, odnosno mobingiralo tako što me sprječavalo u normalnom, bolje reći ikakvom obavljanju mog posla pomoćnika ravnatelja za tržišne mjere….

Komentiraj