Ansambl LADO najavljuje svoj prvi uskrsni album

Autor:

Ansambl LADO

Ansambl LADO već desetljećima sustavno istražuje spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja stvarajući hrvatsku pučku sakralnu glazbu,  a u drugoj polovici travnja izlazi prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom ‘Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke’.

Radi se o 34. albumu Ansambla LADO na kojem je ansambl surađivao s dirigentima Draženom Kurilovčanom i Joškom Ćaletom, a prvi uskrsni album donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije.

“Prvotno su prikupljane i obrađivane pjesme božićnoga razdoblja, a vremenom se repertoar proširivao, kako u smislu pojedinih razdoblja u crkvenoj godini, tako i u pogledu njihove regionalne rasprostranjenosti”, kazao je Ladov umjetnički voditelj i idejni autor uskrsnog programa Krunoslav Šokac.

Za najavu uskrsnog albuma odabran je uskrsni napjev ‘Veseli se, o Marijo’ iz Petrinje, koja je uz Banovinu i Posavinu teško stradala u potresu krajem 2020. godine, a želja Ansambla LADO je poslati poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

“Možemo reći da ovim uskrsnim programom zatvaramo krug predstavljanja sakralnog repertoara”, rekao je Šokac.

Ovu hrvatsku uskrsnu popijevku LADO je objavio na blagdan Uskrsa na svom YouTube kanalu, a u izradi videa korištene su fotografije i stare razglednice iz Fototeke Hrvatske kulturne baštine Ministarstva kulture i medija RH i arhivska foto građa Etnografskog muzeja Zagreb.

“Posebno se zahvaljujemo Sanji Grković, voditeljici Fototeke te Matiji Dronjiću, višem kustosu Etnografskog muzeja Zagreb na pomoći pri odabiru arhivske građe”, kazao je Šokac.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.