facebook.com

Ansambl LADO na pozornici Tvrđave sv. Mihovila

Spektakularnom cjelovečernjom izvedbom na pozornici Tvrđave sv. Mihovila, Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO, publici će 22. srpnja, s početkom u 21 sat, predstaviti svoj najnoviji glazbeno–scenski program pod nazivom ‘Ideju regruti’.

Program objedinjuje novo obrađene koreografije bogate tradicije narodnih plesova iz cijele Hrvatske te će publika, među ostalim, moći uživati u folklornim motivima moravskih Hrvata – Za gorami, dolinami, poskočici iz južne Hercegovine – Lindžo te pjesmama i plesovima Jezera na otoku Murteru – Lipa li je rumen Rožica.

Izvedbom veličanstvenog programa ‘Ideju regruti’ Ansambl LADO pridružuje se obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. Na sceni će biti prezentirana zaštićena kulturna dobra, pjesme i plesovi, s UNESCO-va popisa svjetske nematerijalne kulturne baštine te iz Registra kulturnih dobara Hrvatske. Jedinstven repertoar u sklopu ljetne turneje ansambl dovodi na najznačajnije izvedbene prostore na obali koji uz Tvrđavu sv. Mihovila uključuju i pulski amfiteatar te tvrđavu Revelin gdje će ansambl nastupiti u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara.

Ansambl LADO i u svojoj sedamdesetoj godini postojanja iznova očarava bogatim novim programima. Njegovih 38 vrhunskih plesača, koji su istovremeno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor, dok 14 odličnih glazbenika svira na pedesetak različitih tradicijskih i klasičnih instrumenata. U prilog vrijednosti i ljubavi ansambla prema kulturnoj baštini, govori i njihova bogata kolekcija izvornih narodnih nošnji koja se sastoji od preko 1 200 kompleta originalnog tradicijskog ruha.

Hrvatski Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO nastupa diljem svijeta, među ostalim u Royal Albert Hallu u Londonu, City Centru u New Yorku, Mann Auditoriumu u Tel Avivu, Sydney Town Hallu i dvadesetak vrhunskih koncertnih dvorana u Japanu. Za svoj rad i zasluge u promicanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ansambl je dobio mnogobrojne nagrade i priznanja, uključujući i Porin za životno djelo 2002. godine, nagradu Orlando sa 54. Dubrovačkih ljetnih igara i nagradu Ivan Lukačić sa 34. i 44. Varaždinskih baroknih večeri.

Komentiraj