Anka Mrak-Taritaš za nacional.hr o Milanovićevoj odluci: “Uzdrmala je neke, Jandroković je bio vidno iznerviran. I neka je”

Autor:

10.07.2023., Zagreb - Na konferenciji za medije odrzanoj u Saboru o temi "Zakon o pomorskom dobru – Vlada stvara još veci nered i otvara prostor za korupciju i devastaciju" govorila je Anka Mrak Taritas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović podnio je u srijedu Zahtjev za izvanredno zasjedanje Hrvatskog sabora, sukladno članku 79. stavku 2. Ustava Republike Hrvatske.

Shodno tome, predsjednik Sabora Gordan Jandroković održao je  konferenciju za medije na kojoj je rekao kako je predsjednik Milanović konzumirao svoje ustavno pravo i zatražio izvanrednu sjednicu.

“Već sam je sazvao – ona će se održati 21., 22. i 23. srpnja – petak, subota i nedjelja. Sjednica će imati dvije točke – Vlada se obvezuje odmah osigurati mjere za funkcioniranje sudbene vlasti u RH i drugo, Vlada se obvezuje u roku od 15 dana otkriti institucije odgovorne za štetu nanesenu HEP-u”, rekao je Jandroković.

‘Nama je ovo prihvatljivo’

Jandroković je tijekom konferencije rekao i da je Milanović ušao u deal s oporbom, a što o svemu tome misli saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, nacional.hr doznao je u razgovoru s njom.

Anka Mrak-Taritaš rekla je kako je oporba tražila sjednicu Sabora te da je Jandroković odluku morao donijeti u sljedećih osam dana. “Nama je ovo prihvatljivo”, kaže nam saborska zastupnica.

Što se tiče dana kada je sazvao sjednicu, Mrak-Taritaš kaže da sve ovo govori samo o predsjedniku Sabora, odnosno da je to napravio iz ljutnje. “Dakle, nije nikakav problem što će se sjednica održati u petak, subotu i nedjelju. Nije problem ni da se radi do ponoći. Moramo raditi svoj posao”, dodaje.

Na pitanje hoće li doći svi oporbeni zastupnici, naša sugovornica odgovara: “Teško mi je to reći. Imam saznanja samo o kolegama s kojima komuniciram i kontaktiram… Mislim da je uloga i zadaća oporbe da se odazove na sjednicu. Bit ću ovdje od kad do kad treba, a to očekujem i od ostalih zastupnika oporbe. Nema opravdanja”.

‘Stanje je alarmantno’

Kakva će situacija biti kada su u pitanju HDZ-ovi zastupnici, zanimalo nas je. “Već sutra ćemo to znati. Oni će postupiti točno onako kako dobiju upute. To je jedna velika partija, oni su svi vojnici partije. Kako kaže glavni komandant, oni će tako i postupati. Dakle, ako kaže da se raspravlja, oni će raspravljati. Dobit će čak i napisane rečenice koje će, jedan do drugog, ponavljati. Ako im se kaže da ne treba doći, oni neće doći”, kaže.

Saborska zastupnica potom nastavalja: “Bitno je reći – zemlja u kojoj pravosuđe ne funkcionira, zemlja u kojoj predsjednik Vrhovnog suda ukazuje da službenici i namještenici ne rade svoj posao, da se rade samo hitni predmeti, da će zaostaci pomaknuti cijelu priču barem za godinu dana – je zemlja kojoj je zadaća da se to riješi. Druga stvar, potrebno je rasvijetliti tko je kome što u plinskom biznisu i da svi snose odgovornost za krivo postupanje”.

Jeste li očekivali da će predsjednik Milanović donijeti ovu odluku, upitali smo Mrak-Taritaš. “Nekako sam očekivala bez obzira što se ta ustavna kategorija prvi put koristi. Stanje je alarmantno, treba odraditi posao. Našem premijeru evidentno su neke stvari bitnije od toga. Ne može se žmiriti na takve situacije”, odgovorila je.

Jandroković prihvatio Milanovićev zahtjev: “Predsjednik je ušao u deal s oporbom”

‘Dobro je da je bio iznerviran’

Mrak-Taritaš osvrnula se i na konferenciju za medije Gordana Jandrokovića. “Uzdrmala ih je odluka predsjednika Milanovića. Vidjelo se to i iz tiskovne konferencije Jandrokovića, bio je ljut. Inače nastoji pristojno odgovarati, ovaj put je bio vidljivo iznerviran. I dobro je da je bio iznervniran”, kaže.

Zaključno, saborsku zastupnicu upitali smo hoće li u petak na izvanrednoj sjednici Sabora biti žestoko. “Mora biti. To je jedino ispravno. Mi trebamo postaviti sva pitanja. Naravno da će kolege iz HDZ-a pokušati to razvodniti, no neće uspjeti”, zaključila je.

Milanović prelomio: Traži izvarednu sjednicu Sabora, pljušte reakcije oporbe. Imaju poruku za HDZ-ovce

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.