Anka Mrak-Taritaš: “Na prostoru bivše tvornice Gredelj može se sagraditi novi kvart”

Autor:

Zagreb, 22.03.2021 - Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš održala je konferenciju za novinare na temu: "Godina dana od potresa - moja vizija obnove Zagreba“. Na fotografiji Anka Mrak Taritaš.
foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Kandidatkinja Glasa za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš u petak je prilikom obilaska gradskih četvrti poručila da se na ogromnom prostoru bivše tvornice Gredelj u strogom centru Zagreba može sagraditi potpuno novi kvart.

“Radi se o pravom gradskom srebru, 13 hektara koji mogu postati prostor stanovanja i rada, ali i novo središte kulturnog života i zabave“, istaknula je Mrak-Taritaš.

Predstavljajući ideju da obnova Zagreba mora značiti i razvoj novog grada, potpunu transformaciju nekih njegovih dijelova, kao posebno zanimljiv prostor istaknula je upravo bivši Gredelj.

Omeđen Strojarskom, Trnjanskom, Vukovarskom i Glavnim kolodvorom, Gredelj je idealan prostor za novi razvoj u samom centru Zagreba, smatra Mrak-Taritaš i dodaje da je dio tog projekta i denivelacija željezničke pruge u centru koja Zagreb dijeli na dva dijela.

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjeća da je danas to zatvoren i napušten prostor koji nije dostupan građanima, a umjesto toga, ističe Mrak-Taritaš, mogao bi biti mjesto stanovanja, rada, javnih sadržaja, kulture, zabave.

“Takva mješovita namjena osigurala bi živost i financijsku održivost tom novom kvartu, a spomenici industrijske arhitekture koji se tamo nalaze bili bi stavljeni u funkciju – kao kongresni centar, dodatne scene kazališta, mjesta za izložbe, ugostiteljstvo i slično”, istaknula je.

“U razvoju Zagreba moramo biti i pametni i hrabri. Ono što nam je pri ruci, preskočeni dijelovi grada kao što je Gredelj, moraju biti podloga za jedan sasvim novi Zagreb – s idejom, vizijom i hrabrošću da ih ostvarimo. Zagreb sada treba promjenu koje se nećemo bojati“, poručila je kandidatkinja GLAS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.