Analiza ankete: “Klisović je žrtva uspjeha Tomaševića, HDZ napokon dobio nekoga tko može dobiti više od pet posto”

Prema najnovijoj anketi koju agencija Masmi provodi za N1 televiziju, uvjerljivo najveću podršku birača pred lokalne izbore ima Tomislav Tomašević s 38,1 posto birača koji će, prema anketi, glasati za njega. Drugo mjesto s 12,1 posto drži HDZ-ov Davor Filipović, a treći je, s 10,5 posto, šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.

Igor Dušanović iz agencije Masmi komentirao je u programu N1 Televizije rezultate ankete o rezultatima izbora u Zagrebu.

Zahuktala se Škorina kampanja

“Škorina kampanja se zahuktala i on ima onaj zalet kao i na parlamentarnim izborima”, kaže on.

“Tomašević je dao narativ koji upravlja kampanjom. Kod njega je veliki izazov kako će se s tim očekivanjima nositi ako formira vlast. S druge strane je Filipović koji drži drugi poziciju s 12, 13 posto. Ako gledamo pozitivno, HDZ je napokon dobio nekoga tko može dobiti više od pet posto. On je za HDZ obavio odličan posao. Smrt Milana Bandića mu je išla u korist. To je privuklo onu bazu HDZ-ovih glasača koji su na lokalnih izborima glasali za Bandića. Škoro je uspio konsolidirati svoje biračko tijelo, uspio je i u Gradu Zagrebu dovesti Domovinski pokret do rezultata od 10 posto”, kaže.

Osim neodlučnih birača u Zagrebu postoji i 10 posto glasača koji odlučuju o tome za koga će glasati na izbornom mjestu, kaže Dušanović.

Na temu optužbi koje je Vesna Škare Ožbolt iznijela protiv Miroslava Škore, kaže kako se njeno i Škorino biračko tijela preklapa, a u taj bazen ulazi i Jelena Pavić Vukičević. Klisović je, smatra, žrtva uspjeha Tomislava Tomaševića. SDP, prema njegovim riječima, nije uspio konsolidirati svoje redove.

Pavičić Vukičević imala jedinstven izazov

Što se tiče Jelene Pavičić Vukičević, ona je “išla protiv teme izbora”.

“Imala je jedinstven izazov, smrt kandidata njene stranke. Ona se vrlo dobro s tim izborila”, kaže Dušanović i podsjeća da je Milan Bandić, prije iznenadne smrti, u anketama uvjerljivo bio na drugom mjestu s 15 posto podrške. Pavičić Vukičević je, kaže, uspjela zadržati pola te podrške.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner