Analitičar: Kad je rušio Karamarka, Plenković je rekao da HDZ ne smije postati taoc jednog čovjeka. Opet je to postao…

Autor:

19.2.2024., Zagreb - Dolazak clanova HDZ-a na sjednicu sireg Predsjednistva stranke. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Neva Zganec/PIXSELL

Politički analitičar i kolumnist Jaroslav Pecnik komentirao je u utorak prosvjed lijeve oporbe.

“Dobro je da se to pokazalo jer monogi su sumnjali, govorilo se da je oporba jalova, nema koncept, samo zna kritizirati Naravno, to govore oni koji previše ne prate, ali oni koji pozornije prate Sabor i sve to, svaki istup, ja bih to kazao, ženskog, lijevo-zelenog lobija je pokazao kako treba nastupati, govoriti i za što se treba zalagati i ta energija je bila prisutna i na ovome skupu. Dobro je da se shvati, da se poslužim riječima našeg premijera – ‘važno da javnost zna’, a to je da je do promjena moguće doći”, rekao je Pecnik za N1.

“Da je dosta ovoga što se zbiva osam godina, prekrdašili smo svaku mjeru, moramo se vratiti u neke norme, u najmanju ruku, pristojnog društva koje poštuje zakone, a ne da vladaju kriminal, korupcija i moralno licemjerje… Gdje je laž postala, kako kaže naš premijer, reducirani izričaj i taj ‘reducirani izričaj’ dominira našom političkom scenom”, dodao je.

Plenković: Prosvjed je bio skup radikalne ljevice. Milanović? On je uveo vulgarnosti. S kime se sastao, gdje je bio? Ništa…

“Taoci smo našeg premijera”

Pecnik naglašava da oporba “ne smije nasjesti na priču tko voli, a tko ne voli Hrvatsku”.

“To je zamka. To su floskule iz nekih prošlih vremena, iz nekog arsenala koji nema veze s pameću i pristojnim društvom”, kazao je.

“A kad govorimo o tome tko voli Hrvatsku i kakvu Hrvatsku… Kako je svojedobno Gotovac svojedobno rekao – ne bilo koju i ne bilo kakvu. Jednu ipak pristojnu državu gdje se zna red i vidi neka perspektiva društvenog razvoja. Ovo sve mi danas nemamo s našim premijerom. Mi smo taoci našeg premijera. Svojedobno, kad je rušio Tomislava Karamarka, Plenković je rekao da HDZ ne može biti taoc jednog čovjeka. Čini mi se da je opet to postao, taoc jednog čovjeka koji se namjerio u Bruxelles i ne bira ni sredstva ni načina da to ostvari, a to je nešto što mu se počelo obijati o glavu i preko noći postaje od sigurnog dobitnika do vjerojatno gubitnika jer kada se stvori ta energija, sjetimo se Sanadera, kada je ljudima dosta, kada pukne situacija, onda nema toga koji to može zaustaviti”, rekao je Pecnik te dodao da je na oporbi da bude pametna i da “suspregne prevelika ega i ambicije”.

“(Oporba) mora shvatiti da u ovom trenutku najbitnije rušiti Plenkovića i HDZ. Da je to potrebno zbog higijene ovog društva, da se naprosto dogodi promjena. Svaka promjena nosi izazove, ali vjerujem da ne može biti gore nego što je”, smatra Pecnik.

‘POLITIČKI FAKE’ Milanović: Plenković je zaštitnik kriminala i lažov koji je okupirao DORH

Osvrnuo se i na Plenkovićeve reakcije na prosvjed, da je zapravo riječ o proruskom skupu.

“Prije svega, poistovjetiti taj prosvjed s proputinovskim je naprosto bedasto i prozirno i elementarna uvreda ljudima koji su tamo bili. A Plenkovićeva priča da nikad nisu živjeli bolje… Evo, ja sam umirovljenik i nisam nikada živio bolje. Čak sam trezorske zapise upisao jer moram probirati svaki euro. A ja sam jedan od sretnika koji to mogu. U Hrvatskoj je preko milijun umirovljenika, a, prema istraživanjima, 70 posto ih živi na granici ili ispod granice siromaštva. Pa kakva je to Hrvatska?! Imamo mantru, Plenkovićeve priče, hvali se Pelješkim mostom, Schengenom… Pitajte prosječnog umirovljenika kad će taj nesretnik moći doći do Pelješkog mosta, koristiti se blagodatima Schengena, otići na dva-tri dana negdje da pobjegdne od svoje svakodnevne bijede. To su priče o kojima naš premijer ne vodi računa i to naprosto ne vidi”, rekao je Pecnik.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.