Amy Winehouse, stara duša u mladom tijelu

Rođena je 14. rujna 1983. godine kao drugo dijete Janis i Mitchella. U to vrijeme obitelj je stanovala u dvosobnom stanu u Southgateu, nastanjenom uglavnom židovskim stanovništvom. Otac Mitch, koji je radio kao prodavač vrata i prozora, strastveno je slušao jazz. Majka Janis, koja je 1979. rodila Amyna brata Alexa, radila je kao farmaceutski tehničar. Za kćer je jednom rekla: “Uvijek je bila vesela, ali jako stidljiva djevojčica. S njom nikad nije bilo lako. Jednom se gotovo ugušila celofanom u kolicima, bila je tek prohodala. Drugi put je nestala u parku.”

S navršene četiri godine roditelji su je upisali u Osnovnu školu Osidge, a mala Amy odmah je našla srodnu dušu, u danas također glazbenici – Juliette Ashby. Obje su smišljale razne psine i u slobodno vrijeme slušale iste ploče i glumile da su pjevačice. Ostale su prijateljice sve do Amyine smrti.

Iako je odrasla u židovskoj obitelji, Amy nikad nije držala do odlazaka u sinagogu niti je bila oduševljena izučavanjem vjeronauka i hebrejskog jezika u židovskoj školi. “Biti Židovka za mene znači biti zajedno kao prava obitelj. Nema to veze s paljenjem svijeća i izgovaranjem molitve.”
No pravu obitelj imala je samo do devete godine. Roditelji su se rastali, a ona i brat Alex počeli su živjeti s majkom i bakom. Majka Janis mislila je da je gnjev u Amyinim pjesmama posljedica toga što otac nije bio uz nju. U međuvremenu Amy je već jasno pokazivala sklonost glazbi.

Amy Winehouse umrla je od trovanja alkoholom u ljeto 2011. godine.

Komentiraj