Američki Fed objavio deveto povećanje kamatnih stopa. Nastavljaju borbu s inflacijom

Autor:

epa10507786 Chairman of the Board of Governors of the Federal Reserve System Jerome Powell testifies during the Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee hearing on the Semiannual Monetary Policy Report to the Congress on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 07 March 2023. Large bank lobbyists have been working Capitol Hill to combat a possible hike in their capital requirements by the Federal Reserve later this year.  EPA/SHAWN THEW

EPA/SHAWN THEW

Federalne rezerve SAD-a povisile su kamatne stope za četvrtinu boda u srijedu dok se bore protiv visoke inflacije, istovremeno rješavajući rizike za financijsku stabilnost. Ulagači i ekonomisti uvelike su očekivali povećanje od četvrtine boda unatoč padu u bankarskom sektoru. Ipak, predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell i kreatori financijske politike ušli su u svoj drugi ovogodišnji sastanak o kreiranju politike okruženi neobičnom razinom neizvjesnosti dok se krajolik koji okružuje financijski sustav nastavlja mijenjati. Misija središnje banke u borbi protiv inflacije postala je mnogo teža tijekom proteklih nekoliko tjedana, jer je kolaps nekoliko banaka značio da je Fed morao balansirati između potencijalne financijske krize uz visoku inflaciju i skučeno tržište rada.

U izjavi objavljenoj na kraju sastanka, dužnosnici Feda priznali su da nedavna previranja na financijskim tržištima opterećuju inflaciju i gospodarstvo, iako su izrazili povjerenje u cjelokupni sustav.

“Bankovni sustav SAD-a je zdrav i otporan”, napisali su u svojoj izjavi u srijedu. “Nedavni razvoj događaja vjerojatno će rezultirati strožim kreditnim uvjetima za kućanstva i poduzeća te utjecati na gospodarsku aktivnost, zapošljavanje i inflaciju. Opseg ovih učinaka nije siguran.” Rekli su da Odbor “ostaje vrlo usredotočen na rizike inflacije”.

Bankarski kaos potaknuo je strahove ne samo da bi središnja banka mogla pretjeranim ograničenjima otjerati gospodarstvo u recesiju, već i da bi to moglo potaknuti nove propasti banaka, a istaknuti ekonomisti pozvali su Fed da pauzira povećanje kamata.

To je djelomično zato što su povećanja kamatnih stopa potkopala vrijednost državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira, kritičnog izvora kapitala za većinu američkih banaka. Kad je banka Silicon Valley bila prisiljena brzo prodati te obveznice uz značajan gubitak, banka je upala u krizu likvidnosti i propala.

“Fed je u škripcu”, rekao je bivši predsjednik Feda New Yorka Bill Dudley za CNN. “S jedne strane, trebali bi nastaviti sa stezanjem jer je inflacija još uvijek previsoka, a tržište rada pretijesno. S druge strane, žele biti sigurni da ne čine ništa što bi pogoršalo stres u bankarskom sustavu”, rekao je. “Zapravo ne postoji pravo rješenje.”

Devet uzastopnih povećanja kamatnih stopa

Ipak, kreatori politike donijeli su odluku i povisili stope deveti put zaredom. Podigli su kamatne stope na raspon od 4,75% do 5%, njihovu najvišu razinu od rujna 2007. To šalje jasnu poruku da ponovno uspostavljanje stabilnosti cijena ostaje glavni prioritet.

Odluka o povećanju stopa za četvrtinu boda bila je jednoglasna. Nijedan kreator politike nije glasovao protiv odluke od lipnja prošle godine. Kreatori financijske politike također su objavili svoje projekcije stopa po prvi put od prosinca.

U ožujku je Powell naznačio da bi se kamatne stope mogle povisiti i ostati tamo dulje nego što se ranije očekivalo, ali trenutni financijski uvjeti mogli bi ukazivati ​​na manju potrebu za držanjem viših stopa kako bi se ohladilo gospodarstvo i smanjila inflacija.

Dužnosnici Feda sada predviđaju dublje rezove u gospodarstvu u sljedeće dvije godine.

 

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.