Alperen Sengun i Jalen Duren prvi su dobitnici Houstonovog i Detroitovog rebuildinga

Houston Rocketsi su pravi ekvivalent Detroit Pistonsima, momčadi koju zbog Bojana Bogdanovića hrvatski mediji prilično prate. Rocketsi i Pistonsi su na začeljima Zapadne odnosno Istočne konferencije, imaju skoro identičan broj pobjeda (11-12) i identičan broj poraza (37), puno mladih igrača izabranih kao visoki izbori na Draftu s tek ponekim veteranom, u Houstonu se ističe 34-godišnji Eric Gordon s 12.2 a u Detroitu 33-godišnji Bogdanović s 21.5 koševa po utakmici. Doduše, Pistonsi su u određenom minusu jer im se nakon 12 utakmica ozlijedio  Cade Cunningham, prvi izbor prošlogodišnjeg Drafta s, do ozljede, 19.9 koševa i po šest skokova i asistencija po utakmici.

Nema sumnje da u obje franšize već razmišljaju o ovoljetnom Draftu, Victor Wembanyama ali i Scoot Henderson će biti kapitalni ulovi, pa se može reći da nije svako zlo (u vidu loše sezone) za zlo. Međutim, obje su momčadi, unatoč poziciji u poretku i broju poraza, u određenom plusu jer su i jedni i drugi već profilirali par igrača, može se ipak reći – neočekivani, ne u smislu da se od njih nije puno očekivalo, ali sigurno se nije očekivalo ovako brzo, pa i ovako puno.

Alperen Sengun je 20-godišnji 211 cm visoki turski centar koji je u NBA stigao u ljeto 2021. nakon što ga je kao 16. na Draftu izabrala Oklahoma a onda odmah zatim u tradeu poslala u Houston. Sengun je u mlađim danima trenirao plivanje, zatim se uključio u košarku za koju se odlučio kao sport kojem će se posvetiti. U rookie sezoni za Houston je bio na 9.6 koševa i 5.5 skokova po utakmici a od početka ove stalno napreduje: trenutno je na 15.5 koševa i devet skokova po utakmici uz dodatak da je u zadnjih pet utakmica na 23.6 koševa, 12.2 skokova, 7.2 asistencije, dvije blokade i 1.2 ukradene lopte po utakmici, s tim da je u zadnjih osam utakmica dva puta upisao triple-double.

Centar Detroita Jalen Duren je identične visine kao Šengun, ali je mlađi od njega, ne samo to – najmlađi je igrač lige, rođen je 18. studenog 2003. Na ovogodišnjem Draftu izabran je kao 13. igrač a opet slično kao Šengun, ali i još mnogo vrhunskih igrača, u mlađim danima košarka mu je bila tek jedan od sportova kojim se bavio – trenirao je football i baseball ali s rastom i napretkom odlučio se za košarku.

Pohađao je srednju školu Montverde, znanu kao inkubator vrhunskih igrača a opet kao i Šengun, na Draftu ga nije izabrao aktualni klub nego Charlotte Hornetsi koji su ga odmah poslali u New York a oni u Detroit. Duren je trenutno na 8.1 koševa i 8.8 skokova po utakmici, što je sjajno samo po sebi za jednog 19-godišnjaka, ali uz jasan trend rasta – u zadnje četiri utakmice je na prosječno 15.8 koševa, 11.8 skokova, 1.3 ukradene lopte i jednu blokadu.

Nije svako zlo za zlo, Houstonov i Detroitov rebuilding već je profilirao igrače za budućnost.

Komentiraj