Alemka Markotić: “Oni koji se žele igrati liječnika nek si kupe u trgovini s igračkama lutku i neka se igraju”

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić u petak je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirala porast broja novooboljelih od koronavirusa, a govorila je i o cijepljenju djece.

“Prošle godine je covid pokazao koju moć ima, još uvijek je dosta necijepljenih i tu je širok prostor na širenje virusa. Jasno je da se delta širi i da je preuzeo primat od gotovo 100 posto u Europi. Fokus je na djecu, dosta zemalja je intenziviralo cijepljenje djece od 12 do 18 godina. Kolega iz Portugala je rekao da se djeca žele cijepiti i nekad se svađaju s roditeljima, žele normalno živjeti. Naši turistički konkurenti su, Španjolska i Portugal su postigli veliku procijepljenost, i sad im brojke padaju”, rekla je Alemka Markotić i dodala da je cijepljenje najvažnija mjera.

“Njemačka nema restorane ili kafiće u koje se može ući bez potvrde. Većina zemalja koje su imale besplatno testiranje i uvode plaćanje za testiranje, i komunikacija ide prema cijepljenju”, rekla je ravnateljica ‘Zarazne’.

Klinika za infektivne bolesti, kaže, gotovo je puna. “Imamo 92 bolesnika, 19 je na intenzivnom liječenju, svi su teško. Većina onih koji su u bolnici većina njih nije cijepljenja. I dosta njih je poželjelo da su bili malo hrabriji i da su se cijepili. Naša ambulanta za post covid je puna. Pregledano je preko tisuću osoba koje su preboljele covid i koje imaju određene tegobe koje traju i mjesecima. Imali smo i opsadu svih onih koji se žele testirati, molim sve da se najave, nemamo prostora da primimo 300, 400 nenaručenih”, rekla je.

Ističe da djecu ne bi smjeli zbunjivati zbog svojih ideja i stajališta. “Djeca su populacija koju moramo štititi koja moraju imati viziju što mi imamo od njih i o čijem se zdravlju treba brinuti struka. Djeca prihvaćaju jednostavne mjere. Svaki odgovoran roditelj će kad mu je dijete bolesno pomoć potražiti u bolnici infektologa ili kirurga, neće ići pitati ekipu na internet i na mreže čime će liječiti svoje dijete i kako će ga operirati… Nisu djeca naše igračke, oni koji se žele igrati liječnika nek si kupe u trgovini s igračkama lutku i neka se igraju, živu djecu neka prepušta struci”, poručila je Alemka Markotić.

Stožer: Imamo 1394 novooboljelih, na respiratorima 77 osoba

Krunoslav Capak: “Od devet preminulih zbog covida, osam ih nije bilo cijepljeno”

Komentiraj