Albin Kurti smatra odluku SAD-a da kazni Kosovo zbog nemira iznenađujućom i pretjeranom

Autor:

epa10604643 EU High Representative/Vice President Josep Borrell welcomes Prime Minister of Kosovo Albin Kurti (L) prior to a high-level meeting of the Belgrade-Pristina Dialogue with President of Serbia in the European external Action Service building in Brussels, Belgium, 02 May 2023. The meeting will focus on the implementation of the Agreement on the path to normalization between Kosovo and Serbia. The Parties are expected to endorse the Declaration on Missing Persons as a first agenda item, to be followed by the presentation of a discussion on the first draft statute of the Association/Community of Serb majority Municipalities in Kosovo.  EPA/OLIVIER MATTHYS

EPA/OLIVIER MATTHYS

Odluka SAD-a da kazni Kosovo nakon nasilnih sukoba u kojima su ranjeni vojnici NATO-a istovremeno je iznenađujuća i “pretjerana reakcija”, rekao je kosovski premijer Albin Kurti za POLITICO. SAD i njezini zapadni saveznici oštro su ukorili Prištinu zbog rastućih napetosti u regiji izazvanih odlukom Kosova da prisilno postavi gradonačelnike etničke Albance u općinske zgrade na područjima s većinskim srpskim stanovništvom, unatoč odazivu birača koji je bio ispod 4 posto na nedavnim lokalnim izborima.

Kao odgovor na sve dublju krizu, Washington je otišao toliko daleko da je otkazao sudjelovanje Kosova u vojnoj vježbi pod vodstvom SAD-a i izjavio da sada nema previše želje pomoći Kosovu da se kreće prema članstvu u EU i NATO-u.

“Imamo malu razliku u pristupu, i mislim da se razmišljanje o sankcijama protiv Kosova čini nesrazmjernim i nepoštenim”, rekao je Kurti u intervjuu na marginama konferencije GLOBSEC u Bratislavi. “Bio sam iznenađen”, dodao je, okarakteriziravši američki odgovor kao “pretjeranu reakciju”.

NATO je ovaj tjedan odlučio rasporediti 700 dodatnih vojnika mirovnih snaga na Kosovo nakon što je 30 vojnika iz KFOR-a ozlijeđeno tijekom sukoba sa srpskim prosvjednicima u ponedjeljak.

Prosvjedi su povezani s lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali zbog neispunjenih zahtjeva za većom autonomijom, što je rezultiralo niskim odazivom i izborom etničkih albanskih gradonačelnika. Kosovo je od tada čvrsto zauzelo stajalište da izabrani dužnosnici moraju preuzeti dužnost, unatoč nemirima.

“Odluka Vlade Kosova da prisilno omogući pristup općinskim zgradama oštro je i nepotrebno eskalirala napetosti”, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken u izjavi u utorak.

Blinken je također rekao da bi Kosovo “trebalo osigurati da izabrani gradonačelnici obavljaju svoje prijelazne dužnosti s alternativnih lokacija izvan općinskih zgrada i povući policijske snage iz blizine.”

Kurti je, međutim, inzistirao da policijske snage ostanu na mjestu. “Nasilna rulja mora otići, ili odlaskom u zatvor ili u Srbiju”, rekao je. Tek tada će, dodao je Kurti, Kosovo “smanjiti broj policajaca”. Premijer je za najnoviji porast napetosti okrivio srpsku vladu. A na pitanje boji li se da bi trenutna situacija mogla eskalirati u širi sukob, Kurti je upozorio: “Može”. No, dodao je, to “ovisi” o Beogradu.

Glavni diplomat EU-a Josep Borrell, koji je igrao vodeću ulogu u pregovorima između Kosova i Srbije, rekao je u utorak u izjavi da je bio u kontaktu i s Kurtijem i s Vučićem.

Ranije ove godine, Borrell je također pomogao u sklapanju okvirnog sporazuma između Kosova i Srbije za normalizaciju odnosa. Ali taj je pakt sklopljen prije izbora u travnju, postavljajući pitanja o njegovoj valjanosti tijekom ovih nemira.

Kurti je u intervjuu u srijedu nagovijestio da bi bio voljan razgovarati s Vučićem ako do susreta dođe. No premijer je upro prstom i u zapadne prijestolnice. “Ono što vidimo od strane demokratskog Zapada je određeni stav popuštanja”, rekao je. “Ovako smo stigli ovdje.”

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.