Alarm u Irskoj i Britaniji zbog hladnoće i obilnog snijega

EPA/NEIL HALL

Irska je izdala crveno upozorenje zbog velike hladnoće i obilnog snijega koji su u četvrtak zahvatili tu otočnu državu, a alarm je oglašen i za Veliku Britaniju usred informacija o stotinama vozača koji su tijekom noći ostali zatrpani na britanskim prometnicama.

Upozorenja su izdana zbog toga što iznimno niske temperature izazivaju smrzavanje autocesta i drugih prometnica, željezničkih postaja i pista u zračnim lukama diljem zapadne Europe.

Zbog obilnih snježnih padalina ženevska zračna luka zatvorena je za sav zračni promet, a brojni aerodromi u zapadnoj Europi otkazali su ili odgodili letove.

Velik broj cesta i većina škola u Irskoj i Velikoj Britaniji zatvorene su. Tijekom noći na cestama u Engleskoj i Škotskoj u automobilima su ostale zatrpane stotine vozača, izvijestili su službeni izvori.

Ženevska zračna luka zatvorena je zbog obilnih snježnih padalina, pa iz njezine uprave putnicima savjetuju da ne dolaze na aerodrom.

Uprava londonskoga Heathrowa, najprometnijeg europskog zračnog čvorišta, izvijestila je da surađuje sa zrakoplovnim tvrtkama kako bi se utvrdio novi red letenja za četvrtak.

Objavljeno je i da je iz središta Londona prema Heathrowu privremeno ukinuta željeznička veza.

Druga londonska zračna luka, Gatwick još uvijek je otvorena, no iz uprave kažu da se tijekom dana očekuju brojna otkazivanja letova ili kašnjenja u polijetanju i slijetanju.

Švedska policija izvijestila je da je od posljedica smrzavanja u toj zemlji u četvrtak umrla žena, a njezino dvoje djece prevezeno je u bolnicu zbog pothlađenosti.

Majka je s dvoje djece napustila napustila azil u južnoj Švedskoj unatoč najavljenim temperaturama ispod nule, priopćila je policija.

Riječ je o izbjeglicama iz Burkine Faso koji su u azilu u središtu grada Savsjoa boravili od kraja prošle godine, kazao je glasnogovornik policije.

Komentiraj