Aktualno: Gdje ste najsigurniji od udara groma?

Autor:

23.06.2023., Zagreb - Za vrijeme olujnog nevremena iznad Zagreba mogle su se vidjeti munje. Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Photo: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nekoliko olujnih nevremena proteklih su dana pogodila cijelu regiju, a fizičar Nikola Cvetanović je za Kurir objasnio zašto su gromovi toliko opasni i kako se zaštititi od njih.

“Munja je slika koju vidimo, svjetlo koje se prostire. Grmljavina je zvuk, ono što čujemo. A udar groma je sve to zajedno. Tek onda potpuno razumijemo taj proces. Uzrok je u tome što unutar oblaka dolazi do velikog elektriciteta, a munja je u stvari jako dugačka iskra, duga i do pet kilometara. Formiraju se ogromni naponi unutar oblaka, nezamislivi, od 10 do 100 milijuna volti”, objasnio je fizičar.

“Što je veći razmak između munje koju vidimo i zvuka koji čujemo, to smo sigurniji, jer to znači da je udaljena. Dolazi do ogromnog oslobađanja topline pa uvijek kada imate udar, čujete ga kao zvuk. Munje putuju velikim brzinama, do 100.000 kilometara u sekundi. Potpuno ste sigurni ako između munje i zvuka prođe oko 30 sekundi. Ako je vidite i jako brzo čujete – niste sigurni”, dodao je.

Kako ostati siguran?

Cvetanović je dao korisne savjete kako ovog ljeta ostati siguran kada dođe do grmljavine. “Ne treba nikako stajati pored stabla, a i na planinama je iznimno opasno. Savjet je da nikako ne budete u grupi, već se svi razdvojite. Jako su opasne i vodene površine pa obavezno treba izbjegavati plivanje i boravak u čamcima. Nemojte leći na zemlju već čučnite jer struja uvijek ide k zemlji. Najbolje je ipak naći zaklon”, kazao je fizičar i objasnio zašto je automobil odličan zaklon.

“U automobilima postoji tzv. Faradeyev kavez. Ako grmi, vozite uvijek dalje od munja koje vidite na nebu. Ako je vozilo dobro zatvoreno, ako zatvorite sve prozore, onda ste zbog metala u Faradeyevu kavezu zbog kojeg je električno polje poništeno, potpuno zaštićeni. Munja ne može doći do vas. U automobilu ste sigurni bez obzira na to je li motor uključen ili nije, krećete se ili stojite. To je najbliži i najbolji zaklon”, rekao je Cvetanović za Kurir.

Što sa zrakoplovima?

Jednako su sigurni i zrakoplovi te nema razloga za brigu ako putujete dok grmi i sijeva.

“Zrakoplovečesto udaraju gromovi, ali oni imaju kablove koji se ponašaju kao gromobran pa su i putnici i svi elektronski uređaji u zrakoplovu zaštićeni. Šezdeset i neke godine prošlog stoljeća dogodila se posljednja nesreća izazvana udarom groma u zrakoplov, ali jasno je koliko je tada sve bilo drugačije nego danas. Cilj gromobrana je da struju provede prema zemlji, on služi kao veliki provodnik koji struju usmjerava naniže. Isključite uređaje s čipom iz struje.”

Privlače li mobiteli grom?

Cvetanović je objasnio da naši mobiteli ne privlače grom.

“Ako ste sami na nekoj otvorenoj površini to će privući grom, a ne mobilni telefon. Ono što bi kod kuće trebalo izbjegavati je žičani telefon jer je moguće da će doći do udara putem žice ako u blizini udari grom. Ako udari u instalacije, u dalekovod, uređaji u stanu se mogu pokvariti. Zato bi, na primjer, trebalo izbjegavati kupanje kada je grmljavina. Što su vanjske instalacije u boljem stanju, u smislu zaštite, to je bolje, ali stopostotna zaštita ne postoji. Kada grmi isključite laptope, televizore, mikrovalne pećnice… Ovi uređaji su u najvećoj opasnosti, kao i svi uređaji s čipom”.
https://www.nacional.hr/dvostruki-udar-groma-u-svicarskoj-prvo-radnici-u-polju-poslije-ljudima-koji-su-im-pomagali/

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.