Aktivist Ivan Dokša: “Još čekamo da Gradska groblja odvezu opasan otpad iz Sesveta”

Ivan Dokša, bivši vijećnik Vijeća Gradske četvrti Sesvete, upozorava na nepropisno saniranje otpada na području groblja Markovo polje u blizini Sesveta.

Nakon što su kamioni zagrebačke Čistoće, prije gotovo godinu dana, nakon pobune građana, s ilegalnog deponija tik uz groblje Markovo polje odvezli između 500 i 700 tona plastičnog i drugog otpada, odlagalište koje u Sesvetama smatraju divljim, nije propisno sanirano. Na istoj se površini otpad i dalje gomila, što potvrđuju fotografije koje smo snimili ovih dana. Deponij se nalazi na katastarskoj čestici 1488/7- KO Đurđekovec, na Posjedovnom listu 1505 kao vlasnik upisan je Grad Zagreb, a zemljište je namijenjeno za proširenje groblja Markovo polje.
Otpad se počeo odvoziti tek nakon glasnih upozorenja građana koji više nisu željeli živjeti uz tone smeća koje je godinama nagomilavano u njihovoj blizini, posebice nakon blagdana Svih svetih, ali i koje se, kako tvrde građani, gotovo svakodnevno dovozilo i sa ostalih zagrebačkih groblja.

Aktivist Ivan Dokša, nekada vijećnik u Vijeću gradske četvrti Sesvete, iz tog je razloga osnovao Facebook grupu ‘Prigorje i Sesvete u srcu’ na koju koju su se ubrzo počeli javljati brojni građani s porukama i objavama. Grupa danas broji 4000 članova.

“Nakon moje reakcije i snimke koju su prenijeli brojni mediji otpad je uklonjen, ali i danas se određena količina istog otpada tamo nalazi. Istina, ima ga znatno manje, ali na mjestu gdje se odlaže plastika nema nikakve betonske podloge kako su tvrdili iz Gradskih groblja. Da stvar bude još gora ovaj otpad nagomilavaju oni koji bi trebali biti primjer kako se s otpadom gospodari! Gradske službe od građana traže da plastični otpad odlažu u odgovarajuće spremnike, kako bi se mogao lakše reciklirati, a oni su ovdje napravili pravu katastrofu. Doslovno ovdje imamo gomilu plastike na zemlji i pod zemljom. Treba svakako dodati da se plastika od lampiona i vijenaca nažalost ne razgrađuje, nego se ona raspada do razine mikročestica te tako postaje opasnija i od atomskog otpada. To bi ljudi koji rade u gradskim službama svakako morali znati, trebali bi imati tu svijest. Što je više mikroplastike u zemlji, to je više kadmija i teških metala u biljkama. I dok moderan i osviješten svijet teži i ide ka potpunoj zabrani i distribuciji plastičnih vrećica kako bi se smanjila proizvodnja i nagomilavanje ovakvog otpada u prirodi, spasili milijuni životinja te sačuvala velika količina sirovina, ponajprije nafta i voda, nama Gradska groblja ovdje u Sesvetama stvaraju ekološku bombu već drugu godinu zaredom”, kazao je na Markovom polju Ivan Dokša za Zagreb News.

Dokšu je posebno uznemirilo upozorenje kako se, navodno, lani u veljači prilikom odvoza otpada kamionima zagrebačke Čistoće alarmirao sustav za otkrivanje radioaktivnog otpada, nakon čega su zaposlenici morali skinuti i baciti radna odijela. Odvoz je trajao puna tri tri tjedna i, prema procjeni stručnjaka, bilo ga je od 500 do 700 tona.

“Od jednog izvora došla je dojava kako se, navodno, prilikom odvoza otpada alarmirao sustav za otkrivanje radioaktivnog otpada. Izvor tvrdi da se isto ponavljalo svaki puta kada bi se ‘grajferom’, osim otpada, zagrabila i zemlja, jer otpad nije na betonskoj podlozi kako su tvrdili iz Gradskih groblja, već je sva ta silna plastike razbacana po zemlji. Sve ovo se, navodno, zataškalo i tako se uspjelo provući ispod radara. S Markovog polja deponij se otklanjao tri tjedna.”

Na naš su upit iz Zagrebačkog holdinga – podružnice Gradska groblja odgovorili da područje uz Markovo polje nije ilegalno odlagalište otpada, već podružnica Gradska groblja, sukladno Zakonu o održivom raspolaganju otpadom, to područje koristi kao privremeno skladište proizvodnog otpada odnosno otpada s groblja. No, potvrdili su da je rutinskom kontrolom na ulazu u tvrtku za recikliranje otpada ovlaštenog oporabitelja detektirana povišena razina ionizirajućeg zračenja u kontejneru za otpad s groblja Markovo polje. Najavili su i skori odvoz otpada na što u Sesvetama još čekaju.

“Prikupljeni otpad s groblja se u skladu s dinamikom prikupljanja i razvrstavanja kontinuirano zbrinjava od strane ovlaštenog oporabitelja otpada. Sukladno odredbama navedenog zakona, Gradska groblja mogu skladištiti vlastiti proizvodni otpad do godine dana. Otpadom na navedenom odlagalištu postupa se u skladu s Pravilnikom o gospodarenju otpadom.” , naveli su dodajući da “ovaj tjedan započinje odvoz otpada na Markovom Polju, dok do kraja idućeg tjedna očekujemo kompletan odvoz.”

Na pitanje o tome jesu li se na kamionima Čistoće prilikom odvoza otpada s Markovog polja upalili alarmi za opasnost od radioaktivnost iz Zagrebačkog holdinga – Podružnica Gradska groblja odgovorili su:

“Rutinskom kontrolom na ulazu u tvrtku za recikliranje otpada ovlaštenog oporabitelja, detektirana je povišena razina ionizirajućeg zračenja u kontejneru za otpad s groblja Markovo polje. Slijedom navedenog, provedeno je mjerenje razine zračenja na vanjskim površinama. Posebna pozornost posvećena je mjerenju na dijelu koji je tvrtka za reciklažu otpada označila kao mjesto s utvrđenom povećanom brzinom doze. Niti na jednoj površini nisu izmjerene razine zračenja iznad prirodnih, dok manipulacija navedenim kontejnerom i njegovim sadržajem, ni na koji način nije mogla dovesti do izlaganja ionizirajućem zračenju koje bi ugrozilo zdravlje ljudi”, stoji u priopćenju Zg Holdinga – Podružnice Gradska groblja.

Komentiraj