AKREDITIRAN U EU PARLAMENTU Uhićen asistent AfD-ovog političara zbog špijunaže za Kinu

Autor:

20.04.2024, Demonstration für AfD-Verbot, Nürnberg: Am Nachmittag gingen rund 300 Personen auf die Straße um gegen die rechtsextreme Partei Alternative für Deutschland AfD zu protestieren und zugeleich ein Verbotsverfahren gegen jene Partei zu fordern. Am Rande demonstrierten ca. 20 Personen für die Rechtsextremen. Bayern Deutschland Demonstration für AfD-Verbot-20 *** 20 04 2024, Demonstration for AfD ban, Nuremberg In the afternoon, around 300 people took to the streets to protest against the far-right party Alternative for Germany AfD and at the same time to call for a ban on the party On the sidelines, around 20 people demonstrated in support of the far-right Bavaria Germany Demonstration for AfD ban 20,Image: 866496373, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

IMAGO/imago stock&people/Profimedia

Zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta iz redova desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Maximiliana Kraha uhićen je zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

“Glavno državno odvjetništvo je u ponedjeljak navečer u Dresdenu privelo njemačkog državljanina Jiana G. zbog osnovane sumnje da je radio za kinesku tajnu službu“, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

Nadalje se navodi da je Jian G. kao zaposlenik zastupnika Europskog parlamenta u nekoliko navrata kao agent kineske tajne službe dostavljao informacije o odlukama Europskog parlamenta.

Njemački mediji navode kako je riječ o zastupniku AfD-a Maximilianu Krahu. Na internetskoj stranici zastupnika Kraha još uvijek na listi zaposlenih koji su akreditirani pri parlamentu stoji ime asistenta Jiana Gua.

“U siječnju 2024. osumnjičeni je u nekoliko navrata slao informacije o pregovorima i odlukama Europskog parlamenta svom nalogodavcu u kineskim tajnim službama. Osim toga je sakupljao i informacije o njemačkim oporbenim političarima”, stoji u priopćenju odvjetništva.

Iz uprave AfD-a je poručeno kako su vijesti o uhićenju Krahovog asistenta “vrlo uznemirujuće”, ali i da žele pričekati s daljnjim informacijama državnog odvjetništva.

Špijuni na sve strane

Na uhićenja je reagirao i službeni Peking odbacujući optužbe da je Guo špijunirao za Kinu.

“Sve ove optužbe služe klevetanju i ugnjetavanju Kine”, stoji u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

U ponedjeljak je Glavno državno odvjetništvo u drugom slučaju dalo uhititi troje njemačkih državljana pod optužbom da su špijunirali za Kinu i kineskoj tajnoj službi dostavljali osjetljive industrijske podatke iz vojno-pomorskog sektora.

Prošlog tjedna su u Njemačkoj također uhićena i dvojica njemačkih državljana ruskog porijekla pod optužbom da su za rusku tajnu službu špijunirali i pribavljali podatke o kretanju postrojbi Bundeswehra, posebice u vezi s ratom u Ukrajini.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser je optužbe protiv Krahovog asistenta opisala kao “vrlo teške”.

“Ako se potvrdi da je iz Europskog parlamenta špijunirao za kinesku tajnu službu, onda se radi o napadu na europsku demokraciju“, rekla je Faeser.

Maximilian Krah je član zastupničkog kluba desnice i ekstremne desnice Identitet i demokracija. Nositelj je liste desno-populističkog AfD-a na predstojećim izborima za Europski parlament.

I drugi nositelj na listi Petr Bystron se već tjednima nalazi na udaru kritika zbog sumnje da je za novac širio rusku propagandu.

Stranka prijestupnika i nasilnika

Prema istraživanju medijske platforme Correctiv, AfD tolerira osuđene nasilne kriminalce koji obavljaju političke funkcije i u Bundestagu. Ovo istraživanje je ponovo potaknulo raspravu o opasnosti AfD-a.

Riječ je o brutalnim fizičkim napadima, verbalnom nasilju ili, na primjer, raspirivanju mržnje: podaci do kojih su došli suradnici istraživačke platforme Correctiv terete brojne političare Alternative za Njemačku (AfD). U fokusu Correctiva našlo se 48 zastupnika AfD-a.

Prema njihovim istraživanjima, 28 njih je bilo osuđivano, barem u prvostupanjskom postupku ili su protiv njih izdani kazneni nalozi. To znači da mogu ili su mogli uložiti prigovor ili žalbu. Unatoč presudama, mnogi od njih još uvijek predstavljaju tu stranku u Bundestagu, u pokrajinskim parlamentima ili u općinskim vijećima, navodi Correctiv.

Pravno gledano, AfD-ovi zastupnici ne moraju strahovati zbog svojih postupaka: pravo da se bude izabran na javne funkcije u Njemačkoj se gubi tek kod počinjenja teških kaznenih djela poput ubojstva, ubojstva iz nehaja ili silovanja.

Correctiv tijekom svojih istraživanja nije samo imao u fokusu političare AfD-a: u izravnoj usporedbi s drugim strankama, istraživačka platforma nije mogla ustanoviti da su slična djela počinili političari iz redova Ljevice, Zelenih, konzervativaca, socijaldemokrata ili liberala, piše Deutsche Welle.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.