HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

‘Ako dio vijećnika želi nove izbore, spreman sam’

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je u utorak na konferenciji za novinare odgovarajući na prozivke gradskim vijećnicim da je spreman za nove izbore ako ih oni žele, ali da moraju razmisliti kako će to učiniti i da je najučinkovitije da raspuste sami sebe i da se ponove izbori za Gradsko vijeće.

“Svatko odgovara za svoje odluke i ne vidim zašto su se pojedini gradski vijećnici uvrijedili zbog moje tvrdnje da se zbog njihove odluke neće realizirati dio programa koji je bio predviđen ovogodišnjim proračunima, kao i da će, ako se prihvati odluka o daljnjem smanjenju obračunskog boda,  biti još manje novca za komunalno uređenje i opremanje grada,” poručio je Obersnel, dodavši da nije siguran da su kolege svjesni u što se upuštaju.

Rekao je da se u vezi komunalne naknade dogodilo više prozivki i orkestriranih napada iz Gradskog vijeća te da se toj temi pristupa kao da se pripremaju izbori. Dodao je da je nekad radi razvitka grada potrebno donositi i nepopularne mjere.

Lokalne jedinice ovise o zakonima koji određuju njihovo financiranje, a sve su vlade provodile poreznu politiku s ciljem smanjenja njihovih prihoda, rekao je Obersnel i istaknuo da je riječki gradski proračun zbog te politike ostao bez 40 do 50 milijuna kuna tijekom zadnjih pet godina.

Komunalna naknada je zakonom određeno javno davanje, koje se vraća građanima kroz poboljšanje kvalitete života i kojom se održavaju javne površine i drugo, a ne, kako kažu neki iz oporbe, harač, poručio je.

Podsjetio je da je bio predložio izmjene gradske odluke o komunalnoj naknadi koje Gradsko vijeće nedavno nije prihvatilo. Intencija je bila pravilnija raspodjela te naknade, da bude veća za područja u koje je više uloženo, a maksimalno povećanje od oko 16 kuna ne bi se moglo nazvati haračem, kazao je. Uz to, planiralo se proizvodnim tvrtkama smanjiti zaduženje, pa bi primjerice Brodogradilištu 3. maj bilo manje za oko 2 milijuna kuna na godinu, dodao je.

Gradski vijećnici odlučili su to ne prihvatiti, pa se stoga moraju redefinirati i ulaganja iz komunalne naknade, poručio je.

Kada bi se u Rijeci za socijalni  program primjenjivale samo zakonske obveze, koristilo bi ga 12 posto sadašnjih korisnika, naglasio je. Gradski socijalni program težak je oko 25 milijuna kuna i ima ukupno oko 8000 korisnika.

Govoreći o gradskoj odluci o gospodarenju komunalnim otpadom, rekao je da će o tome je li ona zakonita odlučiti mjerodavni, a da osobno smatra da jest.

Komentiraj