Akcijom čišćenja mora u Rijeci završena sezona projekta ‘Zajedno za čiste hrvatske vode’

Zajedno za čiste hrvatske vode

Velikom akcijom čišćenja mora u Rijeci, točnije čišćenjem riječke Rive, obilježen je završetak još jedne uspješne sezone ekološkog projekta ‘Zajedno za čiste hrvatske vode’.

Četvrtu godinu zaredom u sklopu ovog projekta provode se akcije čišćenja mora, rijeka i jezera diljem Hrvatske, a ukupno je ove godine održano pet akcija, nakon čega su predstavljeni i rezultati projekta. Sad već tradicionalni projekt inicijatora tvrtki Henkela i Konzuma, koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti očuvanja čistoće naših prirodnih resursa, prepoznat je po svojoj dugovječnosti i ustrajnosti da se iz godine u godinu što veće površine vodenih dubina očiste od neželjenog otpada.

Nesvakidašnji prizor dočekao je tako ovog vikenda Riječane, koji su mogli vidjeti oko 30 ronioca Ronilačkog kluba Geronimo, koji su cijelo prijepodne s morskog dna vadili otpad. Uz same ronioce koji su od jutra čistili more u našoj najvećoj luci, akciju su podržali i brojni prolaznici, ljubitelji prirode i ronjenja poput poznatog ljubitelja sporta Maria Valentića i popularne voditeljice Ane Radišić. U pet akcija, ronioci su izronili više od 400 vreća otpada, uglavnom boca, plastike, gume i glomaznog otpada.

“Jako smo ponosni što smo dio ovog projekta i što smo u proteklih pet akcija osigurali bar malo čišći i zdraviji okoliš. Mi ronioci najbolje znamo što se krije na dnu, ispod morskih dubina i prekrasnog plavetnila te se svakodnevno suočavamo s ovim problemom. Ovakvi projekti osvješćuju ljude o samom činjenici da, unatoč lijepom izgledu, naše vode kako rijeke, tako i more, kriju nešto manje lijepa iznenađenja. Naša je zajednička poruka usmjerena na isticanje važnosti brige za okoliš. Zato smo sretni što smo imali priliku surađivati na ovom projektu s našim partnerima i nadamo se da ćemo biti dobar primjer i drugima”, kazao je Igor Mašala iz Ronilačkog kluba Geronimo.

U protekle četiri godine, u sklopu projekta ‘Zajedno za čiste hrvatske vode’ održano je više desetaka ekoloških akcija, a osvrnuvši se na sjajne rezultate, i veliku potrebu za akcijama čišćenja voda, organizatori vjeruju u nastavak.

Komentiraj