Facebook/HGSS

AKCIJA SPAŠAVANJA Spasitelji HGSS-a satima čekali helikopter

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u ponedjeljak je u priopćenju izrazila zabrinutost zbog predugog čekanja helikoptera kojim su trebali prevesti teško ozlijeđenu ženu.

“Više od dva sata čekali smo polijetanje helikoptera kako bismo spasili unesrećenu planinarku na sjevernom Velebitu nedaleko Velikog Alana”, navodi se na početku HGSS-ovog priopćenja, prenosi Index.

Poziv za pomoć zaprimili su od ŽC 112 HGSS Stanice Gospić u subotu u 15:40 sati. Pomoć su zatražili planinari PD Dalekovod iz Zagreba, nakon što je jedna njihova članica pala sa stijene visoke oko 4 metra i zadobila ozljede glave te krvarenje iz nosa. Nesreća se dogodila nedaleko Velikog Alana na sjevernom Velebitu.

“Dojavitelj je opisao stanje unesrećene kao vrlo ozbiljno, a unesrećena se žalila da ne vidi na lijevo oko i da ima jake bolove u vratu. S obzirom na okolnosti nastanka nesreće kao i simptome te opće stanje unesrećene procijenili smo da situacija zahtijeva najviši stupanj hitnosti kako bi se unesrećenoj čim prije pružila medicinska pomoć. Odmah po dojavi pokreće se akcija spašavanja, ali s obzirom na hitnost i udaljenost 60-ak km od Gospića te dodatnih 40-ak minuta hoda do unesrećene, istovremeno se upućuje i poziv za helikopter. U akciju spašavanja zemaljskim putem krenulo je 14 spašavatelja”, navodi HGSS.

Spasioci su do unsrećene žene došli u 17:20 minuta, a ona je tada bila u teškom stanju. Nakon zbrinjavanja unesrećene, spasioci su je premjestili na obližnju livadu, kako bi se helikopter mogao spustiti i dalje je transportirati do bolnice.

Helikopter s timom letača spasilaca stogao je tek u 19 sati, kada je preuzeo unesrećenu i prebacio ju u zračnu luku Zemunik, odakle je prebačena u Općoj bolnici Zadar.

“Bila je ovo još jedna vrlo zahtjevna akcija spašavanja u kojoj je sudjelovalo 20 spašavatelja, osim iz Stanice Gospić sudjelovali su i spašavatelji iz Stanice Novska, Split i Rijeka. Ono što u ovoj akciji, ali i u nekim koje su se odvijale proteklih godina ne možemo ocijeniti zadovoljavajućim je dostupnost helikoptera. Ovog puta od poziva do polijetanja trebalo je nešto više od dva sata. Nadamo se da to ‘izgubljeno’ vrijeme ovaj put neće uzrokovati i veće posljedice za unesrećenu od već nastalih, ali možda već sutra nekom drugom ‘čekanje’ bude predugo”, zaključuju iz HGSS-a.

Komentiraj