epa

Airbus Njemačkoj duguje 600 milijuna eura

Njemačka vlada objavila je u ponedjeljak da pregovara s europskim zrakoplovnim koncernom Airbusom o oko 600 milijuna eura neotplaćenog iznosa po kreditu odobrenom za proizvodnju zrakoplova A380 koja je pred gašenjem.

Glasnogovornica njemačkog ministarstva gospodarstva potvrdila je iznos preostalog kredita koji je objavila medijska grupa Funke Mediengruppe. Naglasila je pritom da je još prerano za izjave o rješenju toga pitanja.

“Analiziramo posljedice i razgovoramo s kompanijom o tom pitanju”, kazala je na redovnoj tiskovnoj konferencije vlade.

Funke Mediengruppe izvijestila je danas, pozivajući se na priopćenje ministarstva gospodarstva, da bi njemački porezni obveznici mogli ostati bez više od 600 milijuna eura, koliko iznosi dug Airbusa po kreditu koji mu je vlada odobrila za razvoj zrakoplova A380.

Rate kredite dospijevaju na naplatu po isporuci gotovog zrakoplova, što znači da će zbog prijevremenog gašenja proizvodne linije dio kredita ostati nepodmiren, objavila je medijska grupa.

Berlin je 2002. Airbusu odobrio kredit od 942 milijuna eura za razvoj A380 a dosada je otplaćena tek trećina tog iznosa, objavila je medijska grupa, pozivajući se na priopćenje ministarstva, prema izvatcima za koje su dobili dozvolu za objavu.

Ministarstvo je tim priopćenjem odgovorilo na upit koji im je u parlamentu uputila oporbena liberalna stranka (FDP), navodi Funke Mediengruppe.

Airbus je prošli mjesec objavio će prekinuti proizvodnju toga modela zrakoplova budući da su klijenti skloniji manjim i bržim zrakoplovima. Iz kompenije su poručili da ih do 2021. planiraju proizvesti i isporučiti još samo 17.

Objava o obustavi proizvodnje nadovezala se na odluku najvećeg kupca toga tipa zrakoplova, prijevoznika Emirates, o smanjenju narudžbi zbog spora oko motora i analize stanja flote.

Komentiraj