Agencija EU-a za praćenje poljoprivrednih resursa MARS predviđa smanjenje uroda kukuruza i suncokreta u Ukrajini

Autor:

03.07.2022., Novi Grad, Oprisavci - Polja zrelog zita pred zetvu u Slavoniji.  Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Urod kukuruza u Ukrajini bit će ove godine manji za četvrtinu, a znatno će se smanjiti i urod suncokreta, izvijestila je agencija EU-a za praćenje poljoprivrednih resursa.

Urod kukuruza iznosit će 32 milijuna tona i bit će manji za 24 posto nego u prošloj godini i pet posto manji od petogodišnjeg prosjeka, objavio je MARS u ponedjeljak.

Urod suncokreta smanjit će se za 15 posto, na 13,9 milijuna tona. U odnosu na petogodišnji prosjek bit će manji za dva posto. Ukrajina spada među najveće izvoznice suncokreta u svijetu.

“Zbog ruskog rata protiv Ukrajine smanjena je površina pod kukuruzom i suncokretom. Zato su naše prognoze proizvodnje obje kulture ispod petogodišnjeg prosjeka, unatoč dobrim izgledima za prinos”, ističu u MARS-u.

Oko četiri posto površina pod kukuruzom, deset posto površina pod suncokretom i sedam posto proizvodnje soje nalazi se na područjima zahvaćenim ratom, dodaju.

Žetva ozimih kultura završena je, podsjećaju i dodaju da udio proizvodnje meke pšenice na ratom zahvaćenim područjima iznosi 22 posto, udio ječma 20 posto, a udio uljane repice 13 posto.

Analitičari pokušavaju izračunati koliko će žitarica Ukrajina, jedan od najvećih svjetskih dobavljača, požnjeti i izvesti ove godine budući da rat protiv Rusije ne jenjava.

Europska agencija sastavlja procjene na temelju podataka ukrajinskog ministarstva poljoprivrede, uz izuzetak onih u ratnim zonama Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporižja, koje se temelje na podacima iz prethodnih godina, stoji u priopćenju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.