Afganistanci izlaze na birališta pod prijetnjom talibanskih napada

Preko devet milijuna registriranih afganistanskih glasača u subotu izlazi na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, dok im prijeti opasnost od napada talibana u nekoliko gradova.

Četrnaest kandidata natječe se za predsjednika, a najveći su favoriti trenutni predsjednik Ašraf Gani i njegov bivši zamjenik Abdulah Abdulah.

Novi će predsjednik imati ključnu ulogu u naporima za zaustavljanjem građanskog rata s talibanima, i u ponovnom započinjanju pregovora između talibana i SAD-a, koji su prekinuti ranije ovoga mjeseca, zbog bombaških napada u Kabulu.

Ekstremistička skupina kontrolira najveći teritorij od 2001. kada ih je koalicija pod američkim vodstvom svrgnula s vlasti.

Talibani su zaprijetili glasačima da će oni koji izađu na izbore biti suočeni sa strašnim posljedicama.

Nakon što su talibani zaprijetili napadima na birališta, susjedni Pakistan je u petak zatvorio sve granične prijelaze s Afganistanom.

Oko 9,6 milijuna glasača, od ukupno 34 milijuna stanovnika, registrirano je, a otprilike 5 tisuća glasačkih mjesta štitit će 100 tisuća afganistanskih vojnika uz zračnu podršku američkih snaga.

U južnom gradu Kandaharu došlo je do eksplozije u blizini glasačkog mjesta, samo sat vremena nakon što je otvoreno biračko mjesto. Viši pokrajinski dužnosnik kazao je kako je troje ljudi ozlijeđeno, a za sada ni jedna skupina nije preuzela odgovornost za napad.

Glavni favoriti, Ghani i Abdulah izašli su na birališta. Aktualni predsjednik se zahvalio afganistanskoj javnosti, jer je izabrala glasati na izborima, usprkos talibanskim prijetnjama.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju Afganistance kako čekaju u redu, ispred birališta, u nekoliko pokrajina.

Prema anketama, pobjedu bi mogao odnijeti Abdulah Abdulah. Ukoliko niti jedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, ići će se u drugi krug.

Komentiraj