AFGANISTAN 148 izbornih mjesta ostalo zatvoreno i u nedjelju

REUTERS/Mohammad Ismail

Sto četrdeset i osam biračkih mjesta širom Afganistana ostalo je zatvoreno i u nedjelju, drugog dana parlamentarnih izbora, zbog sigurnosnih prijetnji.

Središnje izborno povjerenstvo produljilo je glasanje na oko 400 od 4900 birališta jer su u subotu bila zatvorena. Izbori u subotu bili su obilježeni nepravilnostima poput nepostojanja izbornih listića, tehničkih poteškoća ili neotvaranja izbornih mjesta.

Od 401 biračkog mjesta koje se trebalo otvoriti u nedjelju, otvorilo ih se 253, dok je ostatak ostao zatvoren, rekao je glasnogovornik Neovisnog izbornog povjerenstva.

Glasači su mogli dati svoj glas do 16 sati po lokalnom vremenu, ali povjerenstvo je kazalo da se to vrijeme može i produžiti ako bi ljudi i dalje stizali na birališta.

Prema Thomasu Ruttigu iz Afghanistan Analysts Network izbori se odvijaju u gorim uvjetima nego 2004. On je kazao kako su kaotični i loše pripremljeni i odvijaju se bez nadzora izbornih povjerenstava jer se dio članova na terenu nije pojavio na biračkim mjestima nakon talibanskih prijetnji.

Komentiraj