AFERA SMS Vargi i Curiću produžen pritvor na još dva mjeseca

Davor Javorovic/PIXSELL

Osječki Županijski sud u srijedu je produžio istražni zatvor za Franju Vargu i Blaža Curića na još dva mjeseca.

Odluka je objavljena na internetskim stranicama Suda u Osijeku, a prenosimo je u cijelosti:

‘Danas je povodom prijedloga DO USKOK-a održano usmeno nejavno ročište u svezi produljenja istražnog zatvora protiv I-okr. Franje Varge i II-okr. Blaža Curića, zbog činjenice da im na današnji dan istječe istražni zatvor po prethodnom rješenju. Nakon provedenog ročišta, zbog činjenice da istraga nije dovršena, te zbog novoutvrđenih činjenica i dokaza u istrazi, prihvaćen je prijedlog DO USKOK-a da se protiv navedenih okrivljenika produlji istražni zatvor za iduća dva mjeseca, odnosno do 19. veljače 2019., i to protiv I-okr. Franje Varge po osnovu čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. ZKP/08, a protiv II-okr. Blaža Curića po osnovu čl. 123. st. 1. t. 3. ZKP/08. Utvrđeno je da se nisu promijenile okolnosti oko egzistiranja osnovane sumnje da bi okrivljenici ostvarili obilježja kaznenog djela sprečavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 2. KZ/11’, stoji u odluci.

Podsjetimo, afera SMS ‘eksplodirala’ je nakon uhićenja Franje Varge i Blaža Curića. Varga je osumnjičen da je zradio lažnu SMS prepisku prema kojoj je tadašnji glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan prije objave prvostupanjske presude – tražio od suca da osudi Zdravka Mamića.

U svom iskazu Uskoku, prema navodima medija, Varga je govorio i o suradnji s bivšem predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, zamjenikom Milijanom Brkićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem te s predsjedničinim savjetnikom Galićem.

Zbog sumnje da je Vargi dojavio da je pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje, u istražnom je zatvoru i Blaž Curić, vozač potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića te kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Komentiraj