AFERA SMS: Glavni urednik Nacionala ispitan u policiji

Autor:

Nacional

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala, ispitan je tijekom utorka prije podne u policiji. Jelinića su tijekom jutra kontaktirali iz Ravnateljstva policije i zamolili ga telefonskim putem da dođe na informativni razgovor. Jelinić se odazvao pozivu i otprilike sat vremena odgovarao na pitanja dvojice policijskih službenika u policijskim prostorijama u zagrebačkoj Kustošiji. Policija je pozvala Jelinića temeljem zahtjeva općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu vezano uz tekst koji je objavljen u prošlotjednom Nacionalu, vezano uz aferu SMS. Tada su na naslovnoj stranici Nacionala objavljeni transkripti koji otkrivaju tko su žene koje su špijunirali potpredsjednik Sabora Milijan Brkić, njegov brat Jozo, te Blaž Curić i Franjo Varga. Tajna korespondencija četvorice članova grupe pokazuje kakve je upute Milijan Brkić davao Vargi kako da špijunira njemu zanimljive osobe, te kojim su se tehničkim sredstvima pri tome služili. Tada je na naslovnoj stranici objavljen i sljedeći dio tih transkripata:

M. Brkić: ‘Ima li intime’
F. Varga: ‘Malo’…
J. Brkić: ‘…Ima tri maila koja koristi… Ova dva zadnja treba skroz uništiti. A možda i čitav joj mac. Javi se kada mogneš…

Policiju je interesiralo tko je izvor tih informacija. Jelinić je o sadržaju razgovora na policiji za nacional.hr izjavio sljedeće: ‘Ne mogu otkrivati detalje razgovora, jer su sukladno Zakonu o kaznenom postupku izvidi tajni. Nisam odao izvor informacija. Razgovor je bio sadržajan. U jednom dijelu diskutirali smo o širem kontekstu afere SMS. Iznio sam im svoje mišljenje o tome. Načelno, dobro je da institucije rade svoj posao. Za razliku od nekih, koji se žale da im institucije udaraju na obitelj i intimu, nemam nikakvih primjedbi na postupanje institucija. Dobro je da unutar njih postoje profesionalni refleksi, nitko sretniji od mene ako će i ovaj razgovor pridonijeti njihovom uspješnijem radu. Možda je mali problem tek u tomu što kao novinar moram čuvati svoje izvore čak i revnije no što oni trebaju čuvati tajnost svojih izvida’. DORH je odlučio pokušati rekonstruirati tko je Nacionalu omogućio uvid u manji dio službene dokumentacije u vezi istražnog prijedloga protiv Milijana i Joze Brkića, Blaža Curića i Franje Varge pokrenutog protiv njih zbog kaznenog djela praćenja i prisluškivanja elektronske komunikacije. U tom dijelu dokumentacije spominju se četiri žrtve. Iz tog dijela vidljivo je da je Franjo Varga za kazneno djelo konkretnog presretanja elektronske komunikacije pod istragom za samo dvije osobe, što znači da mora da je za prisluškivanje druge dvije osobe osumnjičen netko od preostale trojice iz grupe, sve ukazuje da je riječ o Blažu Curiću. To znači da se i on bavio s presretanjem elektronske pošte, da nije bio samo prenositelj poruka između članova grupe, kako se do sada mislilo.

Nacional

To što su protagonisti ove afere bili spremni raditi, već je prošli tjedan pobudilo ozbiljnu sumnju da su oni bili povezani puno dublje i ozbiljnije, ali ne tek kako bi nezakonito nadzirali osobe koje su ih privatno zanimale. Varga i Curić već su optuženi za probijanje tajnih istraga i lažiranje prepiski koja je trebala biti u funkciji ozbiljnog potkopavanja vodećih političara i državnih institucija. Izvor upućen u ovaj slučaj Nacionalu je još prošli tjedan izjavio da su neki protagonisti te afere bili spremni ilegalno nadzirati puno širi krug osoba, te da bi se i to moglo postupno rekonstruirati.

Već tada vidjelo se da se u javnosti ozbiljno omalovažava o čemu je ovdje bila riječ. Ovdje nije riječ o nekoj privatnoj nepodopštini četvorice prijatelja, nego se ovdje radi o vrlo opasnom kriminalnom djelovanju od najveće društvene važnosti političkog i sigurnosnog karaktera. Međutim, nakon što je Nacional prošli tjedan objavio detalje koji to pokazuju, DORH je odlučio istražiti i tko ih je preko Nacionala dostavio na uvid javnosti. Osim što je tijekom jutra ispitan Jelinić, policija je u potrazi za odgovorima na ta pitanja gotovo istodobno u Belišću pretražila i Varginu kuću.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.