Afera Fimi Media: Sud donosi presudu za slučaj koji traje već deset godina

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak će biti objavljena nepravomoćna presuda Ivi Sanaderu, HDZ-u i drugim suoptuženima u slučaju Fimi Media. Riječ je o slučaju koji traje cijelo desetljeće.

Ivo Sanader nalazi se na izdržavanju šestogodišnje kazne zatvora zbog slučaja Planinska koji je trenutno jedini njegov slučaj koji je pravomoćan. Trenutno je pod nadzorom pravosudne policije u toplicama zbog operacije kralježnice. Ima još i tri nepravomoćne presude, od čega su dvije osuđujuće. U slučaju INA-MOL, koji je već jednom bio pravomoćan, ali se umiješao Ustavni sud – osuđen je na 6 godina zatvora. U predmetu Hypo dobio je dvije i pol godine, a oslobođen je u slučaju HEP-DIOKI. Svi spomenuti slučajevi još su na Vrhovnom sudu.

Optužnica ima 4 točke. USKOK Ivu Sanadera, Mladena Barišića, Branku Pavišević, Ratka Mačeka tereti za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela. Sanader je označen kao organizator, a ostali kao pomagači. USKOK je uvjeren da su se novcem izvučenim iz javnih tvrtki i institucija preko marketinške agencije Fimi Media punili crni fondovi HDZ-a i džepovi bivšeg premijera.

Sanader je, tvrdi USKOK, na sastanku 2007. godine u Vladi predstavnicima 28 državnih tvrtki, institucija i tijela dao nalog da surađuju s Fimi Medijom. Jurak je, prema optužnici, podizala novac i davala ga Barišiću, bivši je rizničar stranke 15 milijuna kuna predao Sanaderu, a HDZ ostvario nepripadnu imovinsku korist od 24 milijuna kuna.

2014. godine, nakon prvog suđenja, izrečena je prva nepravomoćna presuda. Bivši premijer i šef HDZ-a osuđen je na 9 godina zatvora, a bivši HDZ-ov rizničar Barišić na tri. Dvije i pol godine zatvora dobila je vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak, a nekadašnja stranačka šefica računovodstva Branka Pavošević godinu i šest mjeseci zatvora. Nekadašnji glasnogovornik Ratko Maček dobio je najmanju kaznu, uvjetno godinu dana s rokom kušnje od 4 godine. HDZ je kažnjen s 5 milijuna kuna. Naloženo je i da se od Sanadera oduzme 15 milijuna kuna, a od HDZ-a 24 milijuna kuna. Na presudu su se žalili svi okrivljenici osim Ratka Mačeka.

Tu je presudu Vrhovni sud ukinuo i naložio novo suđenje zbog povrede Sanaderovog minimalnog prava na ispitivanje odnosno konfrontaciju. Naloženo je i da se u ponovljenom suđenju osigura ravnoteža i to tako da se Sanaderu pruži mogućnost osporavanja nekonfrontiranih dokaza. Također, Vrhovni je sud naložio i da se ovoga puta odredi točan period počinjenja kaznenih djela, ali i bolje obrazloži svojstvo Sanadera kao službene i odgovorne osobe, te zašto je odlučeno da su neke donacije bile kaznene djelo, jer sama činjenica da nisu bile evidentirane nije dovoljna.

Barišić je na prvom suđenju izjavio da se osjeća krivim, no u ponovljenom rekao je da se ne osjeća krivim. I dalje je teretio Sanadera ali je rekao da se ne osjeća krivim jer tvrdi nije imao svijest da čini kazneno djelo. I Nevenka Jurak promijenila je osjećaj krivnje. Postupak protiv je obustavljen je jer je preminula od teške bolesti.

Branka Pavošević također je promijenila osjećaj krivnje. Na ponovljenom suđenju izjavila da je ranije teretila Sanadera pod pritiskom, te krivnju prebacila na Barišića, nekadašnje tajnike stranke pokojnog Vukelića i Ivana Jarnjaka koji je bio svjedok u postupku. Svoj iskaz promijenio je u Ratko Maček. On je u prvom suđenju rekao da financijske odluke nije donosilo Predsjedništvo već Sanader. Na ponovljenom suđenju je tvrdio da to nije bilo tako, niti po statutu, ali ipak i da stranka ništa nije mogla kupiti bez Sanaderovog znanja.

USKOK je, pak, povećao iznos kojeg želi da se oduzme Ivi Sanaderu sa 15 milijuna kuna na 23 milijuna kuna, i to zato što, tvrde – nije dokazao porijeklo svoje imovine.

Komentiraj