EPA/KIMIMASA MAYAMA

Abdicirao japanski car Akihito

U povijesnoj ceremoniji u Tokiju car Akihito abdicirao je te održao posljednji javni govor kao car, javljaju svjetski mediji. Akihito je prvi japanski monarh koji je abdicirao nakon više od 200 godina.
85-godišnjak je dobio dopuštenje za abdikaciju nakon što je rekao da se ne osjeća sposobnim ispunjavati svoje dužnosti zbog godina i sve lošeg zdravlja. Na prijestolju će Akihita u srijedu naslijediti princ Naruhito. Japanski car nema nikakvu političku moć, ali je simbol države.
Akihito je u svom pozdravnom govoru rekao kako Japanu i cijelom svijetu želi mir i blagostanje. “Duboko sam zahvalan ljudima koji su me prihvatili kao simbol i podržavali me”, rekao je. “Nadam se da će era Reiwa biti mirna i plodonosna. Molim se za blagostanje i sreću za našu zemlju i sve ljude na svijetu”, dodao je Akihito.

Sutra ceremonija ustoličenja Naruhita

Nakon što je pomogao svojoj supruzi Michiko kako bi sišla sa bine, Akihito se okrenuo i poklonio dužnosnicima i napustio sobu. Na današnjoj ceremoniji bilo je više od 300 osoba, među kojima i japanski premijer Shinzo Abe i prijestolonasljednik Naruhito.
Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu. Njegovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti.

Prijestolje naslijedi 1989.

Vladavina Akihita bila je prožeta interakcijama sa svojim narodom, koji je patio od bolesti i katastrofa. Zbog toga ga je narod obožavao. Akihito, koji se inače liječio od raka prostate i operacije na srcu, u televizijskom obraćanju 2016. godine je rekao kako strahuje da neće moći obavljati svoju dužnost zbog lošeg zdravlja.
Rođen je 1933. godine, u vrijeme kada je Japan započinjao svoje militarističko širenje Azijom. Bilo mu je 11 kada je Japan, ponižen i razoren, izgubio Drugi svjetski rat. Prijestolje Krizantema naslijedio je 1989. nakon smrti oca, cara Hirohita.
Za Hirohitove vladavine Japan je prošao put od agresivnog ekspanzionizma do institucionaliziranog pacifizima, ustavne kategorije koju si im nametnule poslijeratne američke okupacijske snage. Amerikanci su Hirohita ostavili na vlasti, ali mu je status iz polubožanskog degradiran u figuru bez političke moći.

Transformirao monarhiju otuđenu od naroda

Tu je ulogu Akihito prigrlio i tiho transformirao monarhiju dotad otuđenu od naroda. Bio je prvi član carske obitelji koji je oženio pučanku, kći vlasnika tvornice brašna. Odluka tadašnjeg prijestolonasljednika da odbaci tradicionalni dogovoreni brak i oženi se onom koju voli, doživljena je kao snažna potvrda demokratizacije Japana.
Par je postao poznat i po obilascima mjesta prirodnih katastrofa i pružanju potpore unesrećenima. Nakon razorna potresa i cunamija 2011. koji je izazvao nuklearnu katastrofu u Fukushimi, Akihito se televizijski obratio naciji, što je bilo prvi put u povijesti monarhije, kako bi je smirio i spriječio paniku.
Carski par je dva mjeseca poslije i osobno posjetio Fukushimu na užas čistunaca koji smatraju da je primarna careva uloga da izdaleka vodi molitvu, a ne da razgovara s podanicima. Šira javnost je, međutim, carevo suosjećanje i bliskost objeručke prigrlila.
Akihitu je popularnost omogućila i da iznosi stavove koji su bili na rubu toga da prekrši zabranu političkog upletanja. Posebno je jasno pokazao svoje protivljenje nacionalizmu i iskazao “duboko žaljenje” za japanske poteze u Drugom svjetskom ratu.

Komentiraj