epa

Abbas najavio raspuštanje palestinskog parlamenta

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas izjavio je u subotu da slijedom odluke ustavnog suda namjerava raspustiti palestinski parlament koji ne zasjeda dulje od deset godina a kontrolira ga pokret Hamas.

Abbas nije naveo kada je ustavni sud objavio tu presudu koja podrazumijeva raspisivanje izvora najkasnije šest mjeseci od raspuštanja Palestinskog zakonodavnog vijeća.

“Pitanje se našlo pred ustavnim sudom koji je donio presudu o raspuštanju zakonodavnog vijeća i zatražio izbore u roku od šest mjeseci. Tu presudu moramo odmah provesti u djelo”, kazao je Abbas na sastanku sa članovima palestinskog vodstva u Ramallahu.

Raspuštanje parlamenta omogućilo bi palestinskom predsjedniku jači pritisak na Hamas, islamistički pokret koji upravlja pojasom Gaze.

Iako parlament ne zasjeda još od 2007. godine, kada je Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze, palestinski zakoni propisuju da u slučaju smrti predsjednika njegove dužnosti privremeno preuzima predsjednik parlamenta.

Hamas je premoćno pobijedio na parlamentarnim izborima 2006. godine, što je rezultiralo sukobom s Abbasovim Fatahom.

Sukob traje i dalje, unatoč opetovanim pokušajima pomirenja.

Abbas je proteklih mjeseci pojačao pritisak na Hamas, između ostalog smanjujući plaće u pojasu Gaze koji je pod izraelskom blokadom.

Njegova se uprava protivi sporazumima zahvaljujući kojima je Izrael dopustio Kataru isplatu više milijuna dolara pomoći za plaće i gorivo u pojasu Gaze, uz zaobilaženje Abbasove vlasti.

Egipat pokušava posredovati u pomirenju Fataha i Hamasa ali dvije su strane i dalje sukobljene oko niza pitanja, uključujući Hamasovo odbijanje razoružanja vojnog krila pokreta.

Abbasov mandat trebao je isteći 2009. godine ali je on ostao na dužnosti budući da nisu održani izbori.

Komentiraj